Ana Bretšnajder u monodramskoj pantomimi ,,Linija“ na Festivalu malih pozorišnih formi

U predstavi pratimo životni put jedne žene – Linije, koja nailazi na životne prepreke i savladava ih hodajući svojom već iscrtanom putanjom.

105
0
Ana Bretšnajder - glumica; FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

Pretposlednje veče Festivala malih formi u Zaječaru, pozorišnim sladokuscima predstavila se glumica grada domaćina Ana Bretšnajder, i to u monodramskoj pantomimi „Linija“, rađenoj po motivima crtanog filma „La Linea“.

Ana je svoj prvi susret sa ovim crtanim filmom imala na Fakultetu dramskih umetnosti kao ispit iz glume. Nakon skoro deset godina bavljenja ovim poslom glumica je odlučila da „La Linea“ bude žena. Zvuk saksofona je najbolje odgovarao ovom pantomimskom obliku, tako da se kao autor muzike potpisuje saksofonista Bratislav Radovanović.

U predstavi pratimo životni put jedne žene – Linije, koja nailazi na životne prepreke i savladava ih hodajući svojom već iscrtanom putanjom.

Ana Bretšnajder – glumica; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

„Kroz jednu kratku formu, kao što je „Linija“, želeli smo da ispričamo priču o životu jedne žene, koja uporno hoda pravolinijski. Ono što je drugačije od crtanog filma jeste to što su to epizode koje prate životne simboličke prepreke na putu jednog junaka, a ja sam se, po prirodi stvari, opredelila da taj junak bude žena. Pratim njen put od mladosti ka sazrevanju do starosti, sa svim preprekama na koje nailazi, a koje joj nude mogućnost da ponekad hrabro i skrene sa svoje utabane staze. Upravo to i jeste simbolika priče – da smo svesni životne odgovornosti i da smo večito u strahu da ne pogrešimo, a možda bi trebalo sa malo više hrabrosti da se osvrnemo oko sebe. Glavna junakinja Linija nema tu ambiciju da sagleda život šire i zato upada u prepreke i probleme koji su mahom duhoviti i prepoznatljivi, a opet ispričani jezikom koji je svima razumljiv“ – ističe Ana Bretšnajder i dodaje:

„Pantomima je sama po sebi pomalo nesvakidašnja forma i predstavlja jedan težak oblik scenske umetnosti. Zahteva ozbiljno bavljenje telom, prostorom, samim sobom, kao i izrazom. Moram da napomenem da sam imala pomoć stručnih saradnika, Ivice Klemenca i Radoslava Milenkovića. Teško je održati formu pantomime u nekom kratkom obliku, a sledeći korak bio bi da ova monodrama postane samostalna večernja predstava koja bi živela nekim svojim scenskim životom“ – kaže Ana i dodaje da je ovo dosta svež projekat, te da su gostovanja tek na pomolu.

Do sada je pantomima izvođena u Pljevljima, Topoli, Beogradu, Pančevu, Crnoj Gori. Na festivalu monodrame i pantomime u Zemunu nagrađena je za najbolju pantomimu, i to je otvorilo neka nova vrata i pokazalo da je rad na ovoj predstavi bio izuzetno dragocen.

U subotu 20. oktobra, od 18 sati u Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac, biće izvedena monodrama „Bog te mazo“. U predstavi igra Zoran Karajić, glumac „Šabačkog pozorišta“. Monodrama je nastala po motivima romana „Osma ofanziva“ Branka Ćopića, a režiju potpisuje Tomo Kuruzović.

IZVORNPTK CK "Zoran Radmilović"
Prethodni tekstNegotin obeležava 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu
Sledeći tekstOdržana promocija izdanja Sterijinog pozorja u Zaječaru