Anica Dobra u Zaječaru: „Imam utisak da sam ipak nešto odigrala sa Zoranom i da sam taj duh ipak ponela i prenela dalje!“

Žiri sa predsednikom Nebojšom Bradićem na čelu, dodelio je "Zoranov brk" glumici Anici Dobroj za ulogu Milice Njegovan u predstavi „Korešpodencija”.

133
0
Anica Dobra
Anica Dobra - glumica, dobitnica "Zoranovog brka"; FOTO: www.timokpress.rs

Na 27. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru pete festivalske večeri odigrana je predstava „Korešpodencija”. Ovaj pozorišni komad rađen je prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u beogradskom „Zvezdara teatru“ prvi put režirao pre 20 godina.

FOTO: www.timokpress.rs

Žiri sa predsednikom Nebojšom Bradićem na čelu, dodelio je „Zoranov brk“ glumici Anici Dobroj za ulogu Milice Njegovan u predstavi „Korešpodencija”. Glumica nije krila oduševljenje što je dobila svoj prvi „Brk“, iako je više puta glumila u predstavama na „Zoranovim danima“.

„Pozorišni ljudi znaju da je ova legendarna predstava igrana u „Ateljeu 212“ sa Zoranom Radmilovićem, ali smo mi nakon velike vremenske distance ponovo odigrali ovu predstavu i pretpostavili smo da nova verzija „Korešpodencije” može mnogo toga da kaže, jer smo naglasak stavili na smisao porodice, da li je ona danas potrebna i uhvatili smo se u koštac da napravimo predstavu koja je postavila dobru lekciju za pozorišni život. Predstava je tu da može da živi, da se menja i velika je stvar kada neki pozorišni komad dobije odjek na raznim mestima gde igramo„, rekla je Anica Dobra, glumica i dodala:

„Zna se, makar među nama glumcima, koliko je ova nagrada bitna, voljena i koliko svako želi da je dobije. Kada sam bila mlada glumica, radila sam na predstavi „Srebrni svećnjak“ u „Ateljeu 212″ u kojoj je glavnu ulogu igrao Zoran Radmilović, a ja sam imala tu privilegiju da sedim sa njim za istim stolom i osluškujem kako radi neko ko je vrhunski glumac, ko je za mene u tom trenutku bio nedostižan. Na ovom mestu nekako imam utisak da sam ipak nešto odigrala sa Zoranom i da sam taj duh ipak ponela i prenela dalje“.

FOTO: www.timokpress.rs

Anica Dobra zahvalila se Zaječaru i svim gradovima koji imaju pozorišni festival u vreme kada pozorište ne zaslužuje pažnju koja mu pripada. Osim Zoranu, Anica je zahvalila još dvema osobama: jedna je Mira Banjac, koja je učestvovala u legendarnoj „Korešpodenciji“ u „Ateljeu 212“ i koja je dala blagoslov Anici da igra ulogu Milice i podržala ovu „Korešpodenciju“, a posthumno zahvalila se i Mileni Dravić, koja je bila na premijeri ove predstave, koja je bila izvanredna komičarka i koja je trebalo da otvori ove „Zoranove dane“, i poručila je da je svi vole i misle na nju.

FOTO: www.timokpress.rs

Ovacije i aplauzi ispratili su sjajnu glumačku ekipu koja je uspela do suza da nasmeje zaječarsku publiku. Umesto Zorana Radmilovića, Mire Banjac, Petra Kralja, Ružice Sokić i mnogih drugih velikana srpskog glumišta, u ovoj verziji „Korešpodencije” cincarsku porodicu Njegovan igraju: Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković.

„Korešpodencija” je priča koja prati život porodice Njegovan s početka 1848. godine, kada se ova cincarska porodica pretvara u značajnu trgovačko-čaršijsku srpksu firmu „Simeon Njegovan i sin”.

Reditelj Gorčin Stojanović je ulogu Simeona Njegovana Lupusa poverio Branislavu Lečiću, njegovog sina Hadžiju tumači Slavko Štimac, snahu Milicu igra Anica Dobra, mladog gazdu – Joakim Tasić, cirkusku igračicu Julijanu Julišku Tolnaj – Jelena Stupljanin, dok je Branko Vidaković upravitelj cirkusa, ali i tumač nekih od autentičnih istorijskih ličnosti sredine 19. veka. Scenografiju i izbor muzike potpisuje reditelj Stojanović, a kostime Lana Cvijanović.

FOTO: www.timokpress.rs

Pozorišni festival 27. „Dani Zorana Radmilovića“ nastavlja se u petak 19. oktobra predstavom Narodnog pozorišta iz Sarajeva „Kralj Lir“ Vilijama Šekspira, u režiji Dijega de Bree. Predstava je zakazana za 20 sati, u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Izvođenju predstave predhodiće promocija izdanja Sterijinog pozorja, koja će predstaviti direktor Sterijinog pozorja, teatrolog Dr Miroslav Miki Radonjić. U pitanju su knjige i časopis „Scena“. Početak je u 19 časova u foajeu zaječarskog teatra.

FOTO: www.timokpress.rs

 

IZVORtimokpress.rs/NPTK CK "Zoran Radmilović"
Prethodni tekstZaječarska policija rasvetlila 17 krađa!
Sledeći tekst„Ovo je zemlja za svu našu decu“ 25. oktobra u Zaječaru