„BALKANSKI ŠPIJUN“ – najbolja predstava na 27. „Danima Zorana Radmilovića“ u Zaječaru

226
0
FOTO: www.timokpress.rs

Žiri 27. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u sastavu predsednika Nebojše Bradića, dr Miroslava Radonjića i dr Nenada Novakovića, na održanoj sednici doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu većinom glasova dodeli Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.

U obrazloženju žirija, koje je na svečanosti dodele nagrada pročitao član žirija dr Miroslav Radonjić, stoji:

„U pravom sazvežđu izvanrednih glumaca koji nastupaju u izabranim predstavama na ovogodišnjim „Danima Zorana Radmilovića“ izdvojio se Borko Perić u ulozi intelektualca koji liči na šekspirovskog klovna sa šačicom ljudske prašine u ruci, što zabavlja i objašnjava, osvešćuje i pročišćava. Borko Perić i ansambl predstave „Ustav Republike Hrvatske“ još jednom dokazuju da je život jači od dogme i da je pozorište prvenstveno ogledalo svog vremena.“

FOTO: www.timokpress.rs

Zahvaljujući na nagradi Borko Perić je istakao da je srećan što je dobio nagradu. Istakao je da je ansambl Satiričkog kazališta „Kerembuh“ u Zaječaru zbog divne publike osetio pravo pozorišno čudo, koje se ne oseća svaki put kada igraju neku predstavu.

„Hvala vam, jako sam počašćen i dirnut što sam dobio ovu nagradu. Ceo moj ansambl je uživao igrati ovde za vas. Hvala svima, hvala Festivalu, hvala vama publiko!“, rekao je Perić.

Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ većinom glasova dodeli predstavi „Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

„Scenografija Dragane Purković Macan i kostimi Jelene Vidović otelotvorili su upečatljiv, osoben i efektan vizuelni identitet celokupne predstave, delujući, pri tome, funkcionalno i u potpunom skladu s tematsko-idejnom okosnicom dramskog teksta i rediteljskim rešenjima“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,80, dobila je predstava „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda. Nagradu je primio Željko Hubač, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Zahvaljujući na nagradi Željko Hubač je podsetio da je prvo izvođenje „Balkanskog špijuna“ posle Beograda bilo u Zaječaru iz prostog razloga što ceni ovu publiku i ovaj Festival. I u ovom trenutku, nagrada Narodnom pozorištu puno znači.

FOTO: www.timokpress.rs

Žiri Festivala malih pozorišnih formi kojim je predsedavao glumac Ivan Bekjarev doneo je odluku da je pobednik Festivala malih pozorišnih formi Nebojša Dugalić za ulogu u monodrami „Ispovest Dimitrija Karamazova“ Fjodora Dostojevskog.

FOTO: www.timokpress.rs

U obrazloženju žirija stoji da je ispovest Dimitrija Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju jednog dela romana F.M.Dostojevskog „Braća Karamazovi“, ali u režiji i igri Nebojše Dugalića postoji utisak kao da je ceo roman pred publikom. Dugalić je biranim sredstvima i diskretnom igrom uspeo da uverljivo izgradi lik Dimitrija Karamazova i da problem tog lika na majstorski način predstavi gledaocima.

Specijalna nagrada ovog festivala pripala je Vladimiru Cvejiću za „Brevroviziju“. Specijalno priznanje na Festivalu malih formi dobilo je i Kazalište „Moruzgva“ iz Zagreba.

„Nagradu „Zoranov brk“ dobio sam 1999. godine i evo sada posle toliko godina došla je ova specijalna nagrada i zaista se osećam posebno“, reko je Vladimir Cvejić, glumac.

FOTO: www.timokpress.rs

„U Zaječaru sam mogla da osetim ljudskost, gostoljubivost i privrženost svih ljudi koji rade ovaj Festival. Otišla sam noseći uspomenu na prekrasne ljude i umetnike. Ovogodišnja specijalna nagrada žirija je nadmašila sva moja očekivanja i neizmerno me usrećila“, napisala je Ecija Ojdanić – glumica, u poruci koju je pred zaječarskom publikom pročitao njen kolega Borko Perić.

U čast nagrađenih nastupio je Umetnički ansambl kineske provincije Henan koji čine dve profesionalne trupe. Jedna je Umetnička trupa pesama i igara provincije Henan, a druga Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa.

FOTO: www.timokpress.rs
FOTO: www.timokpress.rs
FOTO: www.timokpress.rs
FOTO: www.timokpress.rs

U okviru bogatog programa, kroz igračke, pevačke, plesne tačke, elemente sečuanske i ju opere, kao i uz melodije odsvirane na tradicionalnim kineskim istrumentima publici je bilo omogućeno da oseti duh kineskog folklora i kulturnog nasleđa u njegovoj autentičnosti.

Svečanosti dodele nagrada predhodila je promocija knjige „Četiri ludila“ Miloša Latinovića o kojoj je govorio dr Miroslav Miki Radonjić.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“
FOTO: www.timokpress.rs
FOTO: www.timokpress.rs