Dokumentarni film Speleonaut u četvrtak,14. novembra u Negotinu

173
0
Dan domaćeg dokumentarnog filma
Foto: Filmski centar Srbije /Promo

U sali doma kulture u Negotinu u četvrtak, 14. novembra od 20.00 sati biće prikazan dokumentarni film „Speleonaut“.

Film se prikazuje u okviru programa Dan domaćeg filma u organizaciji Filmskog centra Srbije i DOK Srbija.

U 20 gradova Srbije biće održane projekcije čak 25 domaćih dokumentarnih filmova u 21 bioskopu.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Dan domaćeg filma ima za cilj promociju domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju a zaslužuju da budu viđeni.

Nakon projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Ukratko o filmu „Speleonaut“

U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine.

Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama.

Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom.