Etno grupa „Marinika“ iz Negotina oduševila Zaječarce (VIDEO)

85
0
Etno grupa Marinika
Foto: www.timokpress.rs

Etno grupa „Marinika“ iz Negotina održala je u četvrtak, 19. septembra solistički koncert u Zaječaru povodom slave Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice i Grada Zaječara.

Od najlepših balada vlaške muzike do bisera srpskog muzičkog nasleđa, publika je uživala u interpretaciji pesama, zanimljivom aranžmanu kao i višeglasnom pevanju  Etno grupe „Marinika“ iz Negotina.

Poznata u regionu a i šire „Marinika“ više od 10 godina neguje vlašku i srpsku izvornu muziku u višeglasnoj obradi kao i duhovnu muziku.

Koncert je počeo vlaškom pesmom Dunerje, Dunerje (Dunave, Dunave), prvom pesmom koju je ova grupa počela da sprema nakon svog osnivanja 2008. godine.

Usledila je zatim izvorna srpska pesma Čije je ono devojče, pesma čuvenog zaječarskog violiniste sa kraja 19. veka Šanka Diškovića Šanko si Bonka zalibi, pesma iz istočne Srbije Sitan kamen do kamena, vlaška pesma Fecica, fecica mia ( Kćerčice, kćerčice moja)…

Iako je publika navikla na njihovo a kapela izvođenje Zaječarci su imali prilike da ih čuju uz muzičku pratnju Danila Perkovića (klavir), Neše Danilovića (kontrabas) i Dejana Anđelića (perkusije).

Članice grupe su devojke srednjoškolskog uzrasta a sastav se iz godine u godinu menja jer svake godine Negotin napusti više devojaka zbog daljeg školovanja ili drugih obaveza.

Osnivač i rukovodilac Etno grupe „Marinika“ je Danijela Marković.

Od svog osnivanja, ova vokalna grupa učestvovala je na mnogobrojnim etno festivalima u zemlji i inostranstvu sa kojih se često vraćala sa osvojenim nagradama.

Koncert u Zaječaru održan je u Centru za kulturu u Kotlujevcu u organizaciji Eparhije timočke a pod pokroviteljstvom Grada Zaječara.

IZVORTIMOK PRESS
Prethodni tekstPredstavljanje knjige „Letopis Timočke eparhije 1934-2014“ u nedelju, 22. septembra
Sledeći tekstNovi akreditovani program na Fakultetu za menadžment u Zaječaru