Festival malih pozorišnih formi: Srna Lango u monodrami „Lov na srne“

67
0
Srna LAngo
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar
Na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru publici se treće večeri predstavila Srna Lango u monodrami „Lov na srne“.

Ova izvanredna glumica našlase u predstavi i u ulozi pisca i reditelja. Кako kaže nije bilo lako prihvatiti se ovog trostrukog zadatka, ali je izazov bio veliki i ona je uspela da napravi predstavu za koju se traži karta više.

Tako je bilo i u Zaječaru. Publika je reagovala na šale, uživala u songovima koji su vraćali u neka nostalgična i jednostavnija vremena gde smo manje pitali a više živeli.

„Lov na srne“ je duhovit i nepretenciozan osvrt na sopstvenu nespretnost u shvatanju života, muško – ženskih odnosa, novog elektronskog vremena i trendova.

Srna Lango se poigrava sa takozvanim urbanim navikama novih generacija, koje polako osvajaju i one kojima te navike ne pripadaju. Uprkos svojoj medijskoj prisutnosti, televizijskoj i pozorišnoj karijeri, ona kroz komad smelo ispituje svoje mesto u društvu i pita se, kao i sve zdrave osobe, da li su zvanje i karijera važniji od sitnih životnih radosti.

Srna Lango
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar
Кako kaže Srna Lango, u pitanju je komad koji je napisala i režirala za sebe sa namerom da radi i stvara čak i u vremenima kada kultura, nažalost, nije prioritet u društvu u kojem živimo.

„Ja sam davno počela da pišem ovu monodramu koju sam rešila da odložim jer mi se učinila preteškom. A onda sam pomislila da bi kroz ovu moju priču mogla da ipak nekoga nasmejem i napravim štos na svoj račun. Da bi čovek došao do smeha, nužno je da poseduje neki problem.

Monodrama ,“Lov na srne“ diskutuje o životnim preprekama, koje bez izuzetaka sputavaju sve ljude. Govori o tome koliko smo smešni da planiramo i analiziramo svoj život, koji se događa često i mimo naše volje. Mislim da su svi očekivali da ću na sceni predstaviti život sa idealnih „instagram“ stranica, međutim ja sam im priredila zdravu šalu i smeh na sopstveni račun. Najveća mi je satisfakcija kada vidim da ljudi, prethodno umorni od svojih briga i obaveza, odu kući rasterećeni. Jer džabe moje glume i režije ako nema ko da se raduje“, rekla je Srna Lango.

Još je dodala da je borba između nje kao glumice i nje kao pisca bila neprekidna. Pisac u njoj bi stalno nešto dorađivao, dok je glumica sve doživljavala drugačije, kao jedno obličje sa mnogo više tonova. Kada su njih dve uspele da se dogovore, nastala je monodrama koja je naišla na divan prijem kod publike, rekla je Lango.

Dizajn muzike i aranžman za monodramu „Lov na srne“ uradio je Vladimir Racković.

Festival malih pozorišnih formi nastavlja se u Centru za kulturu u Kotlujevcu u utorak u 18.00 sati predstavom zagrebačkog Tigar teatra „Spavaju li ribe“ u kojoj igra Vjera Vidov.

IZVORNarodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" Zaječar
Prethodni tekstDiplome i knjige za najboljе učеnikе zaječarskih škola
Sledeći tekstDani Zorana Radmilovića: Izložba slika Miloša Šobajića „U čast Zoranu Radmiloviću“