Izdanje zaječarske biblioteke predstavljeno na Vojnoj akademiji u Beogradu

188
0
Foto: Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar

Povodom obeležavanja godišnjice završetka Prvog svetskog rata, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara, izdala je reprint izdanje knjige „Istorija 20. pešadijskog puka“. Predgovor za ovu knjigu napisao je pukovnik Slobodan Đukić, predavač na Vojnoj akademiji.

Zaječarska biblioteka poseduje jedan primerak knjige, i on se nalazi u Zavičajnom fondu. Činjenica da postoji samo jedan primerak knjige i prepoznavši značaj knjige u lokalnim i nacionalnim okvirima, navela je izdavača da izda reprint izdanje.

„To je knjiga o taktičkim borbama 20. pešadijskog puka, jedinice koja je bila u sastavu Timočke divizije. U knjizi su opisana o dejstva jedinice od 1914. do rasformiranja 1920. godine. U predgovoru ove knjige gospodin Đukić je lepim i biranim rečima napisao tekst za knjigu“, navodi se u saopštenju zaječarske biblioteke.

Knjiga je promovisana 11. decembra 2018. godine u Velikoj sali Vojne akademije u Beogradu, pre promocije u Zaječaru. Na promociji učestvovali su pisac predgovora puk. Slobodan Đukić, ppuk Dalibor Denda, ispred izdavača direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“ Boban Đorđević i viši kustos Narodnog muzeja „Zaječar“ Jelica Ilić. Uvodne reči na promociji dao je major Nebojša Кljajić.

Foto: Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar

Na kraju promocije, u znak zahvalnosti direktor je poklonio Vojnoj akademiji dva izdanja zaječarske biblioteke „Na frontu i u pozadini“ i „Istorija 20. Pešadijskog puka“. Poseban pečat promociji bilo je prisustvo kadeta i oficira.

„Zaječarskoj biblioteci, gradu Zaječaru ovom promocijom ukazana je velika čast. Sama činjenica da je zaječarska biblioteka među malobrojnim ustanovama kulture kojima je pružena mogućnost da promovišu izdavačku delatnost čini nas jako ponosnim. Veliku zahvalnost Biblioteka iskazuje Vojnoj akademiji, načelniku Vojne akademije general-majoru Bojanu Zrniću, brigadnom generalu Miroslavu Talijanu, puk. Slobodanu Đukiću, ppuk. Daliboru Dendi, starešinskom kadru, ali i starešinama iz zaječarskog garnizona, poručniku fregate Bobanu Marjanoviću i komandantu brigade pukovniku Novici Veličkoviću“, rečeno je u saopštenju.

Foto: Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar