Izložba radova Miće Popovića u zgradi nekadašnjeg memorijala ‘Nikola Pašić’

1269
0

U okviru obeležavanja 2.februara – Dana pozorišta, danas je u galeriji nekadašnjeg memorijala „Nikola Pašić“ u Zaječaru priređena izložba radova jednog od najznačajnijih srpskih slikara druge polovine XX veka, Miće Popovića, iz fonda Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

Na samom početku prisutnima se obratio Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, koji je istakao značaj saradnje sa Centrom za kulturu Loznice, koja traje već godinama unazad i koja je potpisivanjem Protokola o saradnji samo ojačana, potvrđena i obavezujuća da traje i ubuduće.

Direktorka Centra za kulturu Loznice, Snežana Mišković Simić, zahvalila je na dosadašnjoj saradnji, čestitala direktoru i zaposlenima u Ustanovi „Zoran Radmilović „, kao i gradu Zaječaru na osnivanju pozorišnog Muzeja kome doprinosi jubilej 77.godina postojanja profesionalnog teatra na Istoku Srbije.

Loznički Centar za kulturu ove godine obeležava 90. godina „Vukovog sabora“, koji je najstarija i najznačajnija kulturna manifestacija u Srbiji jer su Loznica i Tršić kolevka srpskog jezika i pisma, a očuvanje jezika i pisma je očuvanje identiteta jednog naroda. S tim u vezi posebno zadovoljstvo i čast za njih kao ustanovu i predstavnike Loznice, jeste što je danas nakon stote godine od rođenja Miće Popovića, deo njegove stalne postavke prvi put predstavljem u našem gradu, istakla je Snežana Nešković Simić.

Marina Cvetanović, kustos u Centru za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici je naglasila da je 1989.godine, kada je Mića Popović proglašen počasnim građaninom Loznice, grad dobio na poklon jednu od najznačajnijih zbirki slika, grafika i crteža bračnog para Popović.

“Ponosni smo što smo danas ovde u Zaječaru da predstavimo opus Miće Popovića, čija je okosnica čovek. On je uvek slikao, crtao i radio ljude sa onim likovnim posmatranjem čoveka kao pejzaža ali je dolazio i do unutrašnjeg sveta kod nas, što se da primetiti na izloženim radovima”, rekla je Marina Cvetanović.

Program obeležavanja Dana pozorišta završava se večeras u 20 časova, kada će u foajeu Pozorišta biti predstavljena knjiga „Ginko logoreja“ glumice zaječarskog teatra Ane Bretšnajder.