Izložbom frizura i lutkarskom predstavom počela je manifestacija „Muzeji za 10“ u Zaječaru

MUZEJI ZA 10
Foto: www.timokpress.rs

Izložbom frizura u frizerskom salonu „Petrović“ i dečijom lutkarskom predstavom u zaječarskom pozorištu počela je manifestacija „Muzeji za 10“ u Zaječaru.

Muzeji za 10
Foto: www.timokpress.rs

Na izložbi frizura pod nazivom „Ženska kosa kao umetnički izraz, vremeplov“ posetioci su pored izloženih fotografija mogli i uživo da vide kako se prave pojedine kasnoantičke frizure.

muzeji za 10
Foto: www.timokpress.rs

Izložba predstavlja ženske frizure i samu umetnost negovanja kose, kao i ono što je kosa predstavljala kroz istoriju, rekla je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“.

Različite frizure obeležile su jedan deo istorije, a oblikovanje kose na više načina bilo je zastupljeno najviše u Rimskom carstvu. U 3. veku frizure su bile slobodnih formi, dok krajem 2. veka bile su veoma groteskne i komlikovane. Punđe su bile i do dva, tri puta više od same veličine glave sa razoraznim umecima, perikama, poluperikama od razne kose. Rimljanke su bile tamne, brinete, ali su volele da imaju plavu kosu, a da bi se sprečilo oštećenje kose, i tada je korišćena kana i dodaci razne životinjske masti. Frizure su se razlikovale zavisno od staleža.”

muzeji za 10
Foto: www.timokpress.rs

U realizaciji izložbe učesvovala su odeljenja areheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti Narodnog muzeja Zaječar, čije su predstavnice i same imale rimske frizure.

muzeji za 10
Foto: www.timokpress.rs

Prvog dana manifestacije „Muzeji za 10“ priređena je i lutkarska predstava „Agencija za roditelje“.

lutkarska predstava
Foto: www.timokpress.rs

Predstavu je režirao Stevan Jovanović po tekstu Dejvida Badijela a izvodi je Dramska družina OŠ „Desanka Maksimović“ iz Zaječara.

muzeji za 10
Foto: www.timokpress.rs

Manifestacija „Muzeji za 10“ nastavlja se u utorak, 14. maja interesantnim predavanjem u galeriji zaječarskog muzeja. Dragan Bulatović, profesor Filozofskog fakulteta iz Beograda govoriće o samoj manifestaciji i muzejima. Predavanje „Između „Noći u muzeju“ i „Noći muzeja“ ili kako je narativ ušao u muzeje“ počinje u 19 sati.