Naslovna Kultura Kladovo: Centralna proslava manifestacijе „Dani evropske baštine“

Kladovo: Centralna proslava manifestacijе „Dani evropske baštine“

17

Ustanova Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, biće domaćin centralne proslave Dana evropske baštine u Srbiji, koja će se održati u Kladovu 29. septembra 2018. godine.

Uzimajući u obzir ovogodišnju temu – umetnost deljenja, u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. kroz centralnu manifestaciju biće predstavljen deo zajedničkog nasleđa pograničnog područja Dunava, kako kulturnog tako i prirodnog, nasleđa koje delimo i koje nas povezuje sa zemljama u okruženju, prenosi kulturakladovo.rs.

Na otvaranju u Biblioteci Kladova, prisutnima će se obratiti predstavnik Ministarstva kulture i informisanja RS, zamenica predsednika opštine Kladovo Milena Velišić Božanović i direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić.

Nakon svečanog otvaranja, gosti manifestacije će imati priliku da vide prezentacije o kulturnom nasleđu, Regionalnog muzeja „Gvozdena vrata“ iz susednog grada u Rumuniji, Drobete Turn Severin, o arheološkim lokalitetima na Limesu od Kladova do učšća Timoka u Dunav, Muzeja Krajine u Negotinu, o evropskom zelenom pojasu i foto-dokumentarne izložbene postavke o nematerijalnom kulturnom nasleđu Dunava, o vodenom mostu Đerdapa od kamenog do betonskog, i nebeskom ostrvu Đerdapa – Ada Kale.

U programu učestvuju Folklorni ansambl amatersko kulturno-umetničko društvo „Polet“ iz Kladova i Članovi udruženja „Misija kreativa“ sa programom radionice – stari zanati

Cilj ove manifestacije je da se široj javnosti, ali i lokalnoj zajednici, približe i učine dostupnim kulturno i prirodno nasleđe, ali i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa.

Dani evropske baštine se ove godine u Srbiji obeležavaju u mnogobrojnim gradovima, a nosioci aktivnosti su prvenstveno ustanove kulture: muzeji, biblioteke, galerije, arhivi, centri za kulturu.

„U Kladovu, Biblioteka „Centar za kulturu“ obeležava Dane evropske baštine od 2004. godine, u saradnji sa prosvetnim ustanovama i udruženjima građana uz podršku lokalne zajednice“, izjavila je dirktorka Žaklina Nikolić.

Inače 2018. godina je proglašena kao Evropska godina kulturnog nasleđa, što daje još veći značaj ovogodišnjoj proslavi.

- mesto za reklamu -
IZVORkulturakladovo.rs