Kladovo: Centralna proslava manifestacijе „Dani evropske baštine“

92
0

Ustanova Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, biće domaćin centralne proslave Dana evropske baštine u Srbiji, koja će se održati u Kladovu 29. septembra 2018. godine.

Uzimajući u obzir ovogodišnju temu – umetnost deljenja, u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. kroz centralnu manifestaciju biće predstavljen deo zajedničkog nasleđa pograničnog područja Dunava, kako kulturnog tako i prirodnog, nasleđa koje delimo i koje nas povezuje sa zemljama u okruženju, prenosi kulturakladovo.rs.

Na otvaranju u Biblioteci Kladova, prisutnima će se obratiti predstavnik Ministarstva kulture i informisanja RS, zamenica predsednika opštine Kladovo Milena Velišić Božanović i direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić.

Nakon svečanog otvaranja, gosti manifestacije će imati priliku da vide prezentacije o kulturnom nasleđu, Regionalnog muzeja „Gvozdena vrata“ iz susednog grada u Rumuniji, Drobete Turn Severin, o arheološkim lokalitetima na Limesu od Kladova do učšća Timoka u Dunav, Muzeja Krajine u Negotinu, o evropskom zelenom pojasu i foto-dokumentarne izložbene postavke o nematerijalnom kulturnom nasleđu Dunava, o vodenom mostu Đerdapa od kamenog do betonskog, i nebeskom ostrvu Đerdapa – Ada Kale.

U programu učestvuju Folklorni ansambl amatersko kulturno-umetničko društvo „Polet“ iz Kladova i Članovi udruženja „Misija kreativa“ sa programom radionice – stari zanati

Cilj ove manifestacije je da se široj javnosti, ali i lokalnoj zajednici, približe i učine dostupnim kulturno i prirodno nasleđe, ali i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa.

Dani evropske baštine se ove godine u Srbiji obeležavaju u mnogobrojnim gradovima, a nosioci aktivnosti su prvenstveno ustanove kulture: muzeji, biblioteke, galerije, arhivi, centri za kulturu.

„U Kladovu, Biblioteka „Centar za kulturu“ obeležava Dane evropske baštine od 2004. godine, u saradnji sa prosvetnim ustanovama i udruženjima građana uz podršku lokalne zajednice“, izjavila je dirktorka Žaklina Nikolić.

Inače 2018. godina je proglašena kao Evropska godina kulturnog nasleđa, što daje još veći značaj ovogodišnjoj proslavi.

IZVORkulturakladovo.rs
Prethodni tekst„Pitajte svog farmaceuta“ u Knjaževcu 25. septembra
Sledeći tekstRezultati 6. kola Zone „Istok“