Naslovna Kultura Luka Boljević pobednik 34. Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ u Zaječaru

Luka Boljević pobednik 34. Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ u Zaječaru

66
0
pesnik
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović"
Vreme čitanja:1 Minuta, 53 Sekundi

Pobednik 34. Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ 2019. godine je Luka Boljević iz Podgorice u Crnoj Gori. Ovu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu: Dejan Aleksić, predsednik, Alen Bešić, član i Katarina Pantović, član.

Obrazlažući odluku,  predsednik žirija Dejan Aleksić je istakao da su priložene pesme osvedočenje burnog stvaralačkog domena mladog pesnika Luke Boljevića.

„U središtu tematskog interesovanja ove poezije stoji nagon za ispitivanjem vrednosnih obrazaca, bilo da je on pokrenut istorijskim doživljajem sveta ili legitimnom mladalačkom pobudom za interpretacijom društvenih pojava“ – rekao je Aleksić.

Laureat festivala dobija pravo na štampanje knjige pesama koja će iduće godine biti promovisana na ovom pesničkom festivalu.

Pored laureata Luke Boljevića finalisti festivala su još: Filip Šijan Kablar, Nataša Gudelj, Nikolina Đorđević, Milica Mitić Vučković i Nikola Ćorac. Oni su odabrani između 42-je mladih pesnika koji su se javili na konkurs 34. Festivala mladih pesnika.

Nagrada „Sergije Lajković“, koja se dodeljuje istaknutim ličnostima, ustanovama, izdavačkim kućama, časopisima, štampanim i elektronskim medijima za poseban doprinos afirmaciji književnog stvaralštva mladih, dodeljena je časopisu „Braničevo“ iz Požarevca i glavnoj urednici Biljani Milovanović Živak.

dani poezije

Obrazlažući odluku predsednik Umetničkog saveta Saša Jelenković je rekao da je ovo jedan od najstarijih književnih časopisa u Srbiji koji izlazi u kontinuitetu od 1955. godine. „Braničevo“ otvara put mnogim mladim autorima iz zavičaja ali i iz Srbije i regiona, koji svoje prve značajne radove objavljuju upravo na njegovim stranicama“ – rekao je Jelenković.

dani poezije
Saša Jelenković Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Zahvaljujući na nagradi Biljana Milovanović Živak je istakla:

„Bez udvaranja bilo kojim lobijima, bez podilaženja tenderima i promenljivom ukusu čitalačka publike, bez bilo kakvog odvajanja ili favorizovanja autora, nastojim da časopis „Braničevo“ dostojanstveno istrajava.“

dani poezije
Biljana Milovanović Živak Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Biljana je podsetila da je svoju prvu knjigu objavila u Zaječaru i posebno je emotivno vezana za naš grad.

Proglašenju pobednika predhodila je promocija knjige „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice festivala Anastasie Stoiljković, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

dani poezije

Bogato pesničko subotnje veče u Zaječaru započelo je promocijom knjige „Akustične senke“ norveškog pesnika Laš Sobi Kristensena, o kojoj su govorili njen prevodilac, pesnik Marko Vuković i pesnik Petar Miloradović.

dani poezije

Uspešan organizator 34. Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ 2019. je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

IZVORNarodno pozorište Timočke krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" Zaječar
Prethodni tekstOdbojkašice Gimnazije iz Zaječara osvojile bronzanu medalju na Državnom prvenstu
Sledeći tekstNegotin: Zaplenjeno više od 28 kilograma marihuane, uhapšene dve osobe