Manifestacija „MUZEJI ZA 10“ od 12. do 18. maja

802
0
Muzeji za 10

Nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, manifestacija „MUZEJI ZA 10“ ove godine se održava od 12. do 18. maja.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući: Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u više od 50 gradova i mesta širom Srbije, više od 100 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Koordinator manifestacije „Muzeji za 10“ je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija a pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tema ovogodišnje manifestacije „BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAКSE“ proistekla je iz teme Međunarodnog dana muzeja.

Kako je programom predviđeno, 17. Evropska noć muzeja biće obeležena u subotu 15. maja a tokom trajanja manifestacije od 12. do 18. maja ulaz za sve sadržaje programa biće besplatan.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti КOVID 19.