Monodrama ,,Nadežda Petrović“ na maloj sceni u Zaječaru

Monodrama je sastavljena od autentičnih pisama ove velike umetnice, odlomaka iz romana "Boje i barut" Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića. Lik Nadežde Petrović briljantno je iznela glumica Biljana Đurović.

238
0
FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

Treće večeri Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru, publika je uživala u monodrami „Nadežda Petrović“, na maloj sceni Doma kulture u Kotlujevcu.

Monodrama je sastavljena od autentičnih pisama ove velike umetnice, odlomaka iz romana „Boje i barut“ Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Lik Nadežde Petrović briljantno je iznela glumica Biljana Đurović, koja je uradila i adaptaciju teksta. Režiju potpisuje Božidar Đurović, komad je muzikom obojio Svetislav Božić, a za scenografiju i kostime bila je zadužena Marina Vukasović Medenica.

Monodrama Nadežda Petrović svoju premijeru imala je u novembru 2014. godine. Ubrzo potom, dramska umetnica Biljana Djurović učestvovala je sa ovom predstavom na „Zlatnom vitezu“ u Moskvi, gde je i nagrađena. Monodrama nastavlja svoj život u Beogradu i drugim gradovima i kako kaže glumica Biljana Djurović rad na komadu doneo joj je veliku radost, a najveća je kad vidi da je publika zadovoljna.

Predstava se već nekoliko godina igra u produkciji monodrame i pantomime i dobila je sedam međunarodnih nagrada. Reditelj predstave Božidar Đurović, kaže da je ovo monodrama koja će zasigurno imati dug i uspešan scenski život. U prilog tome govori i činjenica da je uvek rado gledana ne samo kod nas, već na prostoru Bugarske, Rusije, Albanije gde čak i jezička barijera ne predstavlja nikakav problem.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

„Ideja predstave je bila da se položaj žena prikaže na jedan drugačiji način, koji do sada u pozorišnom obliku nije viđen. Pokušali smo da rasvetlimo njenu patriotsku, rodoljubivu prirodu, jer je Nadežda Petrović bila i osnivač Kola srpskih sestara. Iako je imala mogućnost da ne bude na bojištima nego da se posveti umetnosti, njena ljubav prema svom narodu joj to nije dozvolila. Ona nam je ostavila veliki umetnički trag, znamenita i neprolazna umetnička dela“ – rekao je reditelj Božidar Đurović.

Na Festivalu malih pozorišnih formi u četvrtak 18. oktobra publika će moći da pogleda „Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“ Kazališta „Moruzgva“ iz Zagreba. Igraju Ecija Ojdanić i Vilijam Miličević, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. Predstava počinje u 18 sati, u Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac.