Najčitanije knjige u zaječarskoj biblioteci u 2018. godini

209
0
biblioteka zaječar
Matična biblioteka "Svetozar Marković" Zaječar, Foto: www.timokpress.rs
Matična biblioteka  „Svetozar Marković“ sumirala je svoje rezultate iz 2018. godine, a prema potraživanju knjiga, kako domaćih, tako i stranih autora, izdvojeni su najčitaniji naslovi.

Prvo mesto za najčitaniju knjigu domaćih autora u godini iza nas zauzeo je Milan St. Protić sa svojom knjigom „Sinajsko jevanđelje“. Milan St. Protić, istoričar, diplomata i političar, predstavio se kao romanopisac 2017. godine kada je objavio „Sinajsko jevanđelje“. U njegovom romanu se na zanimljiv i intrigantan način prepliću fikcija i istorijski događaji.

Drugo mesto pripalo je Zorani Šulc za knjigu „Preplitanje“. Zorana Šulc se na srpskoj književnoj sceni pojavila 2013. godine romanom „Ukus greha“ koji je za kratko vreme postao jedan od najtraženijih domaćih ljubavnih romana. Zorana je studirala psihologiju i dugo vremena živela u Nemačkoj.

Ivana Dinić našla se na trećem mestu domaćih autora sa knjigom „Arzamas“. Ona je za ovaj roman dobila NIN-ovu nagradu za 2016.godinu.

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar, Foto: www.timokpress.rs

Najčitanija knjiga stranog autora u 2018. godini je „Ubiti pticu rugalicu“ američke spisateljice Harper Li, dobitnice Pulcerove nagrade. Od stranih autora popularan je bio i Ju Nesbe i njegov krimi roman „Oklopno srce“.

Najčitanije knjige pozajmnog odeljenja za decu u prošloj godini kada su domaći autori u pitanju su: „Agi i Ema“ Ivana Kolareva,  „Despot Stefan vitez Reda Zmaja“ Slobodana Stanišića i „Hoću kući“ Jasminke Petrović.

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar (Dečije odeljenje), Foto: www.timokpress.rs

Najtraženiji naslovi za decu od stranih autora bili su: „Baka gangster“Dejvida Vilijamsa, „Dnevnik šonjavka“Džefa Kinija i „Hari Poter“ britanske književnice Dž.K. Roling.

Boban Đorđević, direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“ Zaječar, Foto: www.timokpress.rs

Prema rečima Bobana Đorđevića, direktora Matične biblioteke „Svetozar Marković“ pored publikacija koje dobijaju od svojih korisnika i otkupa iz Ministarstva kulture ove godine planirana je nabavka knjiga u vrednosti od 3,5 miliona dinara.

Radno vreme biblioteke je svakog radnog dana od 7:30 do 20:00 sati  subotom od 9:00 do 14:00 sati. Ogranak u Kotlujevcu radi od 7:30 do 16:00 sati a ogranak u Velikom Izvoru radi jednom nedeljno, sredom od 13:00 do 17:00 sati.

Godišnja članarina za odrasle je 500 dinara, za učenike i studente 300, penzionere 350 dok je kolektivna i porodična godišnja članarina 1000 dinara.

Ove godine predškolci, prvaci i nezaposlena lica kao i lica starija od 65 godina ne plaćaju članarinu.