Obeležena godišnjica rođenja Zorana Radmilovića

spomenik Zoran Radmilović
Foto: NPTK - CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Na današnji dan pre 88 godina u Zaječaru je rođen Zoran Radmilović. Tim povodom, u čast velikana našeg glumišta, delegacija Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ položila je cveće na njegov spomenik.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je u izjavi za medije naglasio da u pozorištu sa velikom pažnjom i ljubavlju neguju uspomenu na Zorana Radmilovića.

“Ove godine navršava se 75. godina od osnivanja jedinog profesionalnog pozorišta u istočnoj Srbiji i 30 godina Festivala posvećenog Radmiloviću. Tim povodom započeto je više stvari. Film o Zoranu Radmiloviću je skoro gotov i već prekosutra ću prisustvati kontrolnoj projekciji filma u Nišu. Film “Glumčina” zatvoriće filmske susrete u Nišu i biće na našem festivalu posvećenom Radmiloviću, a producent filma Oliver Paunović dogovorio je prikazivanje filma i u Crnoj Gori, Hrvatskoj i drugim evropskim državama.“, rekao je Đuričić.

Vladimir Đuričić, direktor narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar, foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

On je najavio da će u okviru 30. Festivala “Dani Zorana Radmilovića” biti priređen omaž Radmiloviću , ali i Ivanu Bekjarevu, koji je započeo rad na predstavi o Zoranu, ali je nažalost preminuo. Tim povodom biće priređeno javno čitanje teksta pomenute predstave.

Povodom rođendana velikog srpskog i jugoslovenskog glumca večeras će u „Ateljeu 212“ u Beogradu biti promovisana knjiga o Zoranu Radmiloviću autora Milana Cacija Mihailovića „Uspomenar 4 – ČAROBNJAК RADMILOVIĆ“. Ova knjiga je promovisana na prošlogodišnjim Zoranovim danima u Zaječaru. Na večerašnjoj promociji u Beogradu učestvovaće: Tanja Bošković, Anica Dobra, Jelica Sretenović, Vasilija Кokotović, Lana Кaraklajić, Goran Sultanović, Aljoša Vučković, Vladislav Mihailović, Branislav Zeremski, Petar Mihailović i autor. O knjizi će govoriti Milica Кralj. Izdavač knjige je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”.

Mural Zorana Radmilovića u Zaječaru preko puta pozorišta
Zoran Radmilović, mural preko puta pozorišta u Zaječaru, foto: www.timokpress.rs

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 11.maja 1933. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine. Od 1962. do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja „Dobričin prsten“.

Svoju poslednju, 299. predstavu „Radovan III” odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja.

Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života. Кremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Kada je 1992. godine doneta odluka da se u Zaječaru organizuje pozorišni festival koji nosi njegovo ime ispravljena je nepravda prema još jednom Zaječarcu prema kome se njegov grad dugo nije odnosio kako treba. Ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, pozorište takođe, a pre 13 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je doličan spomenik.