Otvarnjem izložbe „Svete žene“ počeo 5. Festival hrišćanske kulture u Zaječaru

168
0
Otvaranje Festivala hrišćanske kulture ispred Narodnog muzeja
Foto: www.timokpress.rs

Otvarnjem izložbe „Svete žene“ autora Marije Vukosavljević u Narodnom muzeju „Zaječar“ sinoć je počeo 5. Festival hrišćanske kulture.

Na platou ispred zaječarskog muzeja prisutne je pozdravila zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“ Maja Živić i autorka izložbe Marija Vukosavljević.

Peti Festival hrišćanske kulture i izložbu „Svete žene“ svečano je otvorio vladika timočki gospodin Ilarion.
Foto: www.timokpress.rs

„U čitavom našem životu postoje stvari koje su vidljive i postoje stvari koje su nevidljive a koje su vrlo često važnije za nas ljude. Vrlo često mi se ograničavamo na naša čula koja nam daju da prepoznajemo i doživljavamo ovaj vidljivi i materijalni svet. I često zaboravljamo da mi u ovome svetu materijalnom i prolaznom ipak više uživamo u nevidljivim vrednostima u ljubavi, u pravdi, u vrlini, u istini. Tako i ovaj Festival hrišćanske kulture ima svoj vidljivi i nevidljivi deo.

Ovo što je vidljivo, to predstavljamo pred vas draga naša publiko i posetioci i poštovaoci Festivala hrišćanske kulture, dragi učesnici takođe, to su izložbe, to su promocije knjiga, to su predavanja, to su nastupi horova, to su sećanja na znamenite ljude istorije naše eparhije…te tako ovo naše večerašnje sabranje na ovom mestu jeste vidljivi deo otvranja Festivala hrišćanske kulture.

A samo pre pola sata imali smo duhovno otvaranje Festivala sa čitanjem akatista Presvetoj Bogorodici koja je danas ponovo pristigla u Zaječar, dakle njena čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Koločke, i čitav ovaj festival više nego drugi festivali će biti utemeljen i utvrđen molitvom ili liturgiskim sabranjima upravo imajući osećanje da je nama molitva i pokrov Presvete Bogorodice i blagoslov Gospodnji nešto što nam je zaista najpotrebnije.“

Vladika je najavio da će Festival sa svojim kulturnim i duhovnim sadržajima simbolično trajati pet dana jer se toliko godina i održava i izrazio nadu da će se u narednim godinama nastaviti sa već prethodno utvrđenom praksom da festival traje duže.
Otvaranje Festivala hrišćanske kulture ispred Narodnog muzeja "Zaječar" - Hor
Foto: www.timokpress.rs

Nakon svečanog otvaranja i nastupa hora hrama Rođenja Presvete Bogorodice iz Zaječara, publika je u manjim grupama ulazila u muzej da razgleda izložbu autorke Marije Vukosavljević, poštujući mere zaštite i preporuke Štaba za vanredne situacije grada zbog pandemije koronavirusa.

Vežene ikone
Izložba „Svete žene“, foto: www.timokpress.rs

Posetioci izložbe „Svete žene“ bili su u prilici da vide ikone rađene u tehnici veza na recikliranom tekstilu. Materijal koji je autorka koristila za izradu ikona je deo stolnjaka, krpica, garderoba monahinja i raznih žena koje je susretala i koje su svaka na svoj način vezane za hrišćansku crkvu.

Izložba „Svete žene“, foto: www.timokpress

Priča o ikonama i svetim ženama umetnice Marije Vukosavljević počinje nakon njenog odlaska u manastir Gradac sa namerom da nauči ikonopis.

Marija Vukosavljević, autorka izložbe „Svete žene“, foto: www.timokpress.rs

„Otišla sam u manastir da učim ikonopis. Ja sam tamo ostala sedam godina, a klasičan ikonopis na koji smo svi navikli nisam učila. Igumanija je videla da sam završila dizajn tekstila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i rekla mi je, bolje ti vezi. Naravno ja sam tada vezla plaštanice i potrepštine razne za crkvu, a plaštanica svakako sadrži ikonu u sebi. Nisam imala blagosov za to klasično slikanje a da bi ipak ispunila sebi želju da učim ikonopis ja sam crtala. Ono što sam svaki dan videla to su monahinje. Onda je tako i krenulo da vežbam te likove svetiteljki, svetih žena, tako su nastale svete žene sasvim slučajno, kaže Marija

Izložba „Svete žene“, foto: www.timokpress.rs

Marija je tek posle nekoliko godina nakon izlaska iz manastira nastavila da veze. Tako je crteže koje je radila u manastiru pretočila u vežene ikone.

Posetioci muzeja u Zaječaru će i narednih dana moći da razgledaju ikone Marije Vukosavljević.

U nastavku programa 5. Festivala hrišćanske kulture u četvrtak, 10. septembra u porti Sabornog hrama biće održano multimedijalno predavnje o episkopu timočkom Emilijanu – Lik i delo.

U petak, 11. septembra od 9 sati na temelju ranohrišćanske bazilike na Feliks Romulijani biće služena sveta Arhijerejska liturgija a od 11 sati, isto naRomulijani, biće otvorena izložba „Kulturno blago Negotinske Krajine“, autora Sanje Radosavljević, muzejskog pedagoga muzeja iz Negotina.

U 19 sati u porti Saborne crkve biće organizovano predavanje Dragoslava Bokana: “Svetosavlje u našem vremenu”.

Ovogodišnji Festival završava se u nedelju uveče prikazivanjem dokumentarnog filma režisera Sanjina Mirića: „Sedam hiljada duša“.

Organizator Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru od 9. do 13. septembra je Eparhija timočka u saradnji sa zaječarskim ustanovama kulture, Narodnim muzejom „Zaječar“, Ustanovom Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Muzičkom školom „Stevan Mokranjac“.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa crkvama vreskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije, Eparhije timočke i Grada Zaječara.