Otvoren 53. Festival „Mokranjčevi dani“ u Negotinu

144
0
FOTO: Suzana Mihajlović-Jovanović, www.ngportal.rs

53. Mokranjčevi dani svečano su otvoreni u rodnoj kući slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u Negotinu. Festival je otvoren tradicionalnim podizanjem festivalske zastave, uz zvuke fanfara i šestu Mokranjčevu rukovet, a svečanost je obeležio i nastup negotinskih horova i učesnika ovogodišnjeg „Natpevavanja“.

53. Mokranjčeve dane otvorio je Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

„Ova manifestacija prevazilazi okvire umetnosti i kulture, postoji duže od pola veka i uprkos svemu uspeva da odoli vremenu. Cilj Festivala nije samo očuvanje i afirmacija stvaralaštva velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, već i formiranje novih izvođača“, istakao je, između ostalog, Gajović.

FOTO: Suzana Mihajlović-Jovanović, www.ngportal.rs

Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin pozdravio je sve prisutne na otvaranju 53. Festivala „Mokranjčevi dani“.

„U ime Negotinaca i lokalne samouprave poželeo bih svima doborodošlicu, jer 53. Mokranjčevi dani su naše veliko hvala Stevanu Stojanoviću Mokranjcu zato što je Negotin učinio muzičkim gradom, a svoje sugrađane i Srbiju učinio ponosnim delom muzičkog nasleđa Evrope i sveta“, poručio je Veličković.

FOTO: Suzana Mihajlović-Jovanović, www.ngportal.rs

Na 53. Mokranjčevim danima svojom besedom publici se obratila i Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

„Ne znam šta bih pre izdvojila iz onoga što je u nasleđe svima nama ostavio ovaj veliki kompozitor: njegov izvođački dar i umetničko stvaralaštvo ili prikupljeno znanje i ogroman rad da muziku učini velikom i važnom. Uspeo je da Srbiju postavi u sam vrh evropskih umetničkih rezultata“, rekla je Jung.

FOTO: Suzana Mihajlović-Jovanović, www.ngportal.rs

Festival je nastavljen u Domu kulture u Negotinu, tradicionalnim Natpevavanjem horova, a pobednik Natpevavanja je hor devojčica „Milka Stoeva“ iz Burgasa u Bugarskoj, pod upravom Svetle Stoeve.

FOTO: Suzana Mihajlović-Jovanović, www.ngportal.rs

Šta vas sve od programa očekuje na 53. Mokranjčevim danima u Negotinu, pročitajte OVDE!!!