Naslovna Kultura Otvorena 25. Likovna kolonija „Gamzigrad“

Otvorena 25. Likovna kolonija „Gamzigrad“

49
FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

U galeriji Doma Kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac, otvorena je izložba radova sa 24. Likovne kolonije „Gamzigrad“, kao i ovogodišnja 25. Likovna kolonija koja se u Gamzigradskoj banji održava od 20. do 30. avgusta 2018. godine.

„Zaječar spada u retke gradove koji ima likovnu koloniju ovakvog tipa i uspešno je održava već 25 godina. Zahvalio bih svima onima koji su ovu koloniju utemeljili i održali kroz teška vremena tako da mi imamo priliku da sada proslavimo lep mali jubilej“, istakao je prilikom otvaranja ovogodišnje likovne kolonije i izložbe sa prošlogodišnje kolonije Vladimir Đuričić v.d. direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

On je naglasio da je pokrovitelj kolonije Grad Zaječar, da je ustanova na čijem je čelu dobila osnivačka prava na koloniju, a suosnivač je Elektroprivreda Srbije kojoj je posebno zahvalio na održavanju kolonije svih ranijih godina, bez čije bi pomoći teško opstala.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Selektor 25. Likovne kolonije „Gamzigrad“ mr Drago Simić  naglasio je da su na ovogodišnju koloniju pozvani umetnici čije su likovne poetike prepoznatljive i vremenski dokazane i čija će dela  ostati u legatu Zaječaru. Izložba radova sa ove kolonije neće biti postavljena samo u Zaječaru, već će obići i sve druge gradove u zemlji i inostranstvu, odakle dolaze učesnici kolonije.

Čast da otvori 25. Likovnu koloniju „Gamzigrad“ pripala je Draganu Rapajiću, predstavniku Elektroprivrede Srbije u Zaječaru, koji je podsetio da je EPS od osnivanja kolonije  domaćin njenim učesnicima.

„Objekat u Gamzigradskoj banji , u kome su likovni umetnici smešteni nalazi se u dvorištu jedne od najstarijih hidroelektrana u Srbiji, pa se nadam da će i ove godine, kao i do sada biti inspiracija za umetnike“ rekao je Rapajić.

Učesnici ovogodišnje kolonije su umetnici iz Srbije, Francuske, Crne Gore, Bugarske i Makedonije, što koloniji daje međunarodni karakter.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

To su: Radovan Trnavac- Mića, Novak Demonjić, Snježana Vlatković i Dragana Bojić iz Beograda, Drago Simić iz Banje Koviljače, Ivana Markez iz Pančeva, Braniša Đorđević i Predrag Perišić iz Zaječara, Velko Cankov Velkov i Nevena Lefterova iz Bugarske, Miloš Milosavljević iz Makedonije i učesnica iz Francuske čije je umetničko ime Duška. Gosti kolonije su Rajko Karišić, fotograf iz Beograda i Saša Jelenković, pesnik iz Zaječara.

Izložba radova sa prošlogodišnje likovne kolonije „Gamzigrad“ postavljena je u galeriji Doma kulture u Kotlujevcu.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“
- mesto za reklamu -
IZVORNPTK CK "Zoran Radmilović"