Naslovna Kultura U zaječarskom muzeju otvorena izložba Ljiljane Bursać „Mogući logos“

U zaječarskom muzeju otvorena izložba Ljiljane Bursać „Mogući logos“

Ljiljana Bursać
Foto: www.timokpress.rs
U galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ u četvrtak, 7. novembra otvorena je izložba Ljiljane Bursać, umetnice koja je na srpskoj i inostranoj sceni prisutna skoro pet decenija. Zaječarskoj publici predstavila se izložbom „Mogući logos“.

Postavku čine dela inspirisana pojmom logosa, koja su izlagana na samostalnim izložbama u periodu od 1999. do 2019. godine.

Mogući logos
Foto: www.timokpress.rs

Osnovni element koji Ljiljana Bursać koristi tokom ove dve decenije je slovo. Slova koja ona prikazuje nekada su deo reči, rečenica iz starih tekstova, a nekad čine i asemik pismo.

Mogući logos
Foto: www.timokpress.rs

O delima koja umetnica putem slova interpretira na sebi svojstven način – od asemik pisma, preko iluminacija iz Beogradskog četvorojevanđelja i iz štamparije manastira Mileševe, inicijala iz Miroslavljevog jevanđelja, Jevanđelja na 215 jezika do Aramejskog jezika Hristovog – govrila je istoričar umetnosti dr Irina Tomić.

Izložba
Foto: www.timokpress.rs

Publika je bila u prilici da čuje interesantne priče i od same autorke. Tako je na primer kod poruka na aramejskom jeziku usledila priča o jeziku kojim je govorio Hrist, o tome gde se govorio i da li se i dalje upotrebljava.

Aramejski jezik
Aramejski jezik Hristov ; Foto: www.timokpress.rs

Govoreći o slovima i iluminacijama kod Kelta Ljiljana je rekla da su Kelti bili veliki ratnici, ali nisu osvojili svet mačem nego dizajnom.

Ljiljana Brusrać
Foto: wwwtimokpress.rs

I dan danas se mogu naći njihove iluminacije na tatuu, na logou, u svetim knjigama… to je bio jedan univerzalni svetski jezik.

Mogući logos
Foto: www.timokpress.rs

Prema njenim rečima rune, azbuke i alfabeti su kao alati za prenošenje poruka a iluminacije – dizajn kao posrednik u prihvatanju.

Mogući logos
Foto: www.timokpress.rs

Da prenošenje poruke i značenja ne poznaje granice umetnica nam je jasno pokazala tako što je napisala tekst iz Jevanđelja po Jovanu na 215 jezika.

Logos
Jevanđelje na 215 jezika, Jovan, III, 16 ; Foto: www.timokpress.rs
Izložba Mogući logos je osma izložba iz ciklusa Logos.
Logos
Foto: www.timokpress.rs

Na otvaranju izložbe, Ljiljana Bursać je saopštila da je odlučila da njeno delo „Dušanov zakonik“ ostane u Zaječaru kao poklon Narodnom muzeju.

Ljiljana Bursać
Foto: www.timokpress.rs

To je odlučila zato što se dobar glas daleko čuje, rekla je ona.

„Muzej Zaječar ima veliko poštovanje i veliki ugled a svaki umetnik vodi računa o tome gde će njegova dela nastaviti život. Delo je unikat i predstavlja carsku odoru sa ispisanim delovima Dušanovog zakonika. Ja nikada ne dupliram ne kopiram. To je jedinstven rad na koji sam jako ponosna, jako ga volim i našla sam mu izgleda dobru kuću.“

Izložba Mogući logos
Foto: www.timokpress.rs

Izložba „Mogući logos“ može se razgledati u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ do 3. decembra.

O ovoj izložbi smo već pisali u naslovu: