Otvorena izložba „Portreti učesnika Velikog rata“ u Zaječaru

Ovu izložbu organizovali su Istorijski arhiv "Timočke krajine" Zaječar i Narodna biblioteka "Njegoš" iz Knjaževca.

128
0
FOTO: www.timokpress.rs

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru otvorena je izložba „Portreti učesnika Velikog rata“, iz zbirki i sećanja potomaka, povodom stogodišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Ovu izložbu organizovali su Istorijski arhiv „Timočka krajina“ Zaječar i Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Knjaževca.

FOTO: www.timokpress.rs

„Zadovoljstvo je kada možete sa kolegama zajednički da radite na promociji kulture, u ovom slučaju sa knjaževačkom bibliotekom. Naša misija i jeste da istoriju i kulturu na ovaj način približimo publici, a naročito učenicima zaječarskih škola jer ovo je pravi put da stvorimo dobre ljude koji poštuju tradiciju“, rekao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočke krajine“.

FOTO: www.timokpress.rs

„Ova naša izložba sastoji se isključivo iz građe koja je prikupljena iz privatnih kolekcija Knjaževčana, ljudi iz okoline i njihovih sećanja na pretke koji su obeležili jedno vreme i uticali na stvaranje zavičajne, nacionalne i svetske istorije. Izložba se sastoji od 40 različitih priča, odnosno predstavljeno je 40 učesnika Velikog rata iz knjaževačkog kraja. Publika može videti fotografije, dokumente i razne priče potomaka učesnika Velikog rata. Ova izložba je mozaik različitih priča i dočarava sveukupnu sliku o Prvom svetskom ratu“, istakla je Vladana Stojadinović, direktorka Narodne biblioteke „Njegoš“ iz Knjaževca.

Na otvaranju izložbe najavljena je i izložba u Knjaževcu „Sa Sene, Krfa i Timoka – zajedno do pobede“ zaječarskog arhiva, koja će biti otvorena 14. novembra.

Izložba u Zaječaru može se pogledati u narednih 15 dana.

Inače, 11. novembar biće obeležen kao državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

FOTO: www.timokpress.rs

K.M.