Pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“ od večeras u zaječarskom pozorištu

29.

Zaječar je od večeras domaćin pozorišnog festivala koji se, u čast velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića, već 29 godina održava u pozorištu koje nosi njegovo ime. Festival je takmičarskog karaktera i ove godine okupiće najbolja pozorišna ostvarenja iz zemlje i inostranstva. „Zoranove dane“ prati i Festival malih pozorišnih formi, pesničke večeri, promocije, izložba.

Već po tradiciji, delegacija glumaca zaječarskog teatra položiće u 18 sati cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću, a čast da svojim stihovima najavi otvaranje Zoranovih dana ove godine pripala je pesniku Bratislavu Milanoviću, u bogatom programu koji vodi Adam Puslojić. Tokom osam festivalskih večeri biće izvedeno 15 pozorišnih predstava u glavnom festivalskom programu i na Festivalu malih pozorišnih formi, kao i bogat prateći program: promocije knjiga, izložba slika, okrugli sto, projekcija filma…

Nakon svečanog otvaranja večeras će biti izvedena nagrađivana predstava „Žene iz Troje“, prošlogodišnja koprodukcija zaječarskog i Narodnog pozorišta Priština, Dunavfesta i Antikafesta.

Do sledećeg petka publika će u glavnom programu Festivala u Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ biti u prilici da vidi komade:

  • „Ovaj će biti drugačiji“ Ateljea 212,
  • „Smederevo 1941.“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada,
  • „1789“ Narodnog pozorišta iz Niša,
  • „Ružni, prljavi, zli“ Beogradskog dramskog pozorišta,
  • „Zašto je poludeo gospodin R?“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta,
  • „Zločin i kazna“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke
  • „Kazabalkan“, praizvedbu predstave zaječarskog pozorišta koja će biti odigrana u čast nagrađenih i zatvoriti festival.

Treći festival malih pozorišnih formi otvoriće sutra u 12 sati premijera zaječarskog teatra, monodrama Čučuk Stana po tekstu i u režiji Željka Hubača, u tumačenju Nataše Petrović.

Od 18. do 21. oktobra publika će imati priliku da vidi nagrađivane monodrame i duodrame. Dragan Boža Marjanović je režirao i igra DR Felera, a Dragana Jovanović i Bratislava Milić tumače uloge u komadu Nadežda Petrović – autoportret u množini, Ecija Ojdanić iz Kazališta Moruzgva iz Zagreba igra u Vla-vla-vlajlandcabaretu, a Monika Romić u predstavi Život je loto.

Pored predstava u dva festivalska programa, publika Dana Zorana Radmilovića videće i ovogodišnju premijeru zaječarskog teatra Bliži nebu po tekstu i u režiji Željka Hubača i Komediju ometenu u razvoju Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijeljine.

U okviru pratećeg programa, u Narodnom muzeju u Zaječaru biti otvorena izložba slika Selene Vicković, vanredne profesorke na Fakultetu primenjenih umetnosti, inače sestričine Zorana Radmilovića. Biće priređena i promocija knjige „Uspomenar 4 – Zoran 2020“ koju je autor Milan Caci Mihailović posvetio Zoranu Radmiloviću.

Tokom Dana Zorana Radmilovića biće predstavljen i roman „Rubikova kocka“ Saše Radonjića, promovisana knjiga „Smederevo 1941/stradanje glumaca SNP-a u Smederevu“ Ane Đorđević i Aleksandra Milosavljevića i prikazan dokumentarni film o glumcu Desimiru Desku Stanojeviću, održan okrugli sto „Umetnost kao terapija“ na kome će učestvovati Nebojša Bradić i Aleksandar Milosavljević.

Tokom trajanja Festivala biće poštovane mere Kriznog štaba za suzbijanje zaraze Covid-19, kojima je pored ostalog predviđeno da u sali sme biti najviše 150 ljudi, zajedno sa glumcima i tehnikom. Apelujemo na publiku da se pridržava svih mera: nošenja maski, distance, merenja temperature na ulazu i dezinfekcije ruku.