Predstava „Bajka“ u nedelju 11. novembra u zaječarskom pozorištu

267
0

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru, povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, priprama muzičko scensko-delo pod nazivom „Bajka“,u režiji Filipe Daničić.

U predstavi učestvuju zaječarski srednjoškolci, dečiji hor „Iskrice“ i glumac Gabrijel Bećarević. Premijera predstave je u nedelju 11. novembra 2018. u sali zaječarskog pozorišta sa početkom u 20 sati. Autor i scenarista predstave je Dušan Đorđević, nastavnik harmonike muzičke škole.

Proba u sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“; FOTO: www.timokpress.rs

Inspiraciju za tekst i naziv Dušan je dobio još kao mali slušajući priče i uspavanke na temu Prvog svetskog rata, rekao nam je Đorđević na jednoj od proba za predstavu.

Dušan Đorđević nastavnik harmonike

„To su bile priče prilagođene deci. Moji roditelji su mi ih pričali pre spavanja. Pošto sam bio mali nikad nisam čuo kraj zato što sam zaspao… odatle ideja da se ta predstava zove Bajka i da bude priča o životnim idealima koji su postojali tada“, kaže Dušan Đorđević.

Ovo muzičko-scensko delo ima dosta muzike i igre, a radnja obuhvata period pre, za vreme i posle Prvog svetskog rata i prati izmišljene likove ali se u predstavi pojavljuju i neke istorijske ličnosti. Jedna od njih je i pesnik, Milutin Bojić čije pesme povezuju scene i daju simboliku, a njega igra glumac, Gabrijel Bećarević.

U predstavi se kao glavni likovi pojavljuju vojnici, Aleksandar i Đorđe. To su dva brata iz visokog staleža koje je zadesio rat. Đorđa igra Miloš Mitrović, učenik 3. razreda Gimnazije, a ulogu Aleksandra tumači Filip Vojinović, učenik 3. razreda Ekonomsko-trgovinske škole.

Miloš Mitrović i Filip Vojinović

„Glumim Aleksandra, mlađeg brata koji je vojnik . On je zaljubljen u Mašu ali ih rat razdvaja. Sreće je ponovo u nekom novom vremenu tj u današnjici..“ kaže Filip o svojoj ulozi.

Filip Vojinović i Lea Vitomirović

Lea Vitomirović, učenica zaječarske Gimnazije glumi Jelenu i Mašu.

„Jelena je majka dvojice dečaka a Maša je prikaz savremene devojke i pokazuje kako se sve izmenilo iz tog perioda u odnosu na danas.“, kaže Lea.

Filip Vojinović i Lea Vitomirović

U predstavi se pojavljuje i Nikola Pašić kojeg igra Mateja Vrška učenik 3. razreda Gimnazije.

Mateja Vrška

„Moja scena se odigrava u kafani gde Pašić zajedno sa svojim drugarima dolazi da se veseli i tada saznaje da je Austorugarska objavila rat.  U predstavi se pojavljujem i kao sudija za vreme Solunskog procesa kada je Dragutin Dimitrijević Apis osuđen na smrt i streljan.“

Premijera predstave „Bajka“  zakazana je za nedelju 11. novembra sa početkom od 20 sati u zaječarskom pozorišu. Ulaz je slobodan.