Premijera predstave „Antigona“ na kasnoantičkom lokalitetu “Felix Romuliana”

1265
0
Predstava
Predstava "Antigona", foto: Rajko Karišić

Sinoć je na kasnoantičkom lokalitetu “Felix Romuliana” kod Zaječara premijerno izvedena dugo očekivana „Antigona“, predstava rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

Ova Sofoklova antička tragedija promešana rediteljskom palicom Nenada Todorovića predstavlja nesvakidašnji kulturni događaj praćen bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini . Veliki broj gledalaca željnih pozorišta pozdravio je dugotrajnim aplauzom glumce dva pozorišta i muzičare.

Foto: Rajko Karišić

Prema rečima reditelja komad “Antigona” je jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije. Njan etički temelj i koren iz koga se razgranalo pozorište koje poznajemo. Pobuna nejake Antigone protiv neumoljivog tiranina, njen strašan kraj kao produkt borbe za etička načela, ljubav koju vladar smatra ravnoj izdaji, biće inspiracija remek delima koja će biti napisana kroz vekove koji nam prethode.

Predstava „Antigona“, foto: Rajko Karišić

Mlada zaječarska glumica Ivana Bartunjek koja u predstavi tumači naslovnu ulogu ističe da je inspiraciju za zahtevnu ulogu Antigone crpela od kolega sa kojima do sada nije radila, a da je najveću pomoć dobila od reditelja i njegovog čitanja komada.

Predstava „Antigona“, foto: Rajko Karišić

“Jako dobro razumem Antigonin poriv da je njoj draže da izgubi život nego da izgubi čast i da uradi ono što su bogovi od nje očekivali, a to je da sahrani brata na adekvatan način”, kaže Ivana.

Igor Damjanović koji tumači naslovnu ulogu Кreonta ističe da je predstava teška ali zanimljiva i da je ovo drugačije čitanje “Antigone” u odnosu na ostale. Govori o tome koliko daleko može otići ljudska glupost zbog koje se gube životi.

Predstava „Antigona“, foto: Rajko Karišić

U predstavi još igraju: Miloš Đuričić – glasnik, patolog, Branko Babović- Tiresija, Jelena Orlović – Ismena , Nebojša Đorđević – Hemon, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević, članovi saveta. Članovi orkestra su: Anton Gerzina, Boris Pažin,Filip Obradović,Milica Božović, Jelisaveta Čivović I Matija Čivović. Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostim Bojana Кostadinović, maska Dragan Smiljanić.

Predstava „Antigona“, foto: Rajko Karišić

Predstava će nastaviti svoj život već 24. avgusta, učešćem na Festivalu Viminaciju fest, na antičkom lokalitetu u blizini Кostolca. Nadamo se da će “Antigona” biti jednako uspešna kao predstava “Žene iz Troje”, koja je takođe rađena u koprodukciji zaječarskog i prištinskog pozorišta.