Svečano zatvoren četvrti Festival hrišćanske kulture u Zaječaru

81
0
hor
Foto: www.timokpress.rs

Koncertom Prvog beogradskog pevačkog društva u nedelju jе u zajеčarskom pozorištu svеčano zatvorеn čеtvrti Fеstival hrišćanskе kulturе, koji je ove godine organizovan od 5. do 15. septembra.

Prvi festivalski dani bili su rezervisani za treći Festival duhovnog dokumentarnog filma, koji je privukao pažnju mnogih filmskih autora iz zemlje i inostranstva.

plakat
Foto: www.timokpress.rs

Publika je imala priliku da pored domaćih filmova sa hrišćanskom, porodičnom i kulturnom tematikom, vidi i filmove autora iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, Jermenije, Donjecke Republike-Ukrajine, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Etiopije, Izraela i SAD-a.

Nagradu za najbolji film na ovogodišnjem filmskom festivalu ponelo je ukrajinsko ostvarenje „Кijevo-pečerska lavra“, autora Antona Nikitina i Olge Marikutse.

hor
Foto: www.timokpress.rs

Za deset dana Festivala održano je niz duhovnih i kulturnih programa. Održane su promocije knjiga savremenih autora, tribine eminentih predavača, koncerti, izložba slika.

festival hrišćanske kulture
Foto: www.timokpress.rs

I ove godine održana je Škola ikonopisa koju je vodio protomajstor Stanoje Bogićević.

škola ikonopisa
Foto: www.timokpress.rs

S obzirom na to da Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava značajan jubilej – 800 godina od sticanja samostalnosti, a Eparhija timočka 185 godina od osnivanja, čitav Festival hrišćanske kulture bio je posvećen ovim značajnim događajima.

izložba
Foto:www.timokpress.rs

Na svečanom zatvaranju, Njegovo preosveštenstvo episkop timočki gospodin Ilarion zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji i realizaciji Festivala. Vladika Ilarion je tom prilikom darivao gradonačelnika Boška Ničića ikonom.

Foto: zajecar.info

Kraj četvrtog Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru obeležio je nastup Prvog beogradskog pevačkog društva, najstarijeg horskog ansabla u Srbiji.

Video: www.timokpress.rs

Festival je organizovala Eparhija timočka u saradnji sa zaječarskim ustanovama kulture. Pokrovitelji su: Grad Zaječar, Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za saradnju s crkvama Ministarstva pravde Republike Srbije.

IZVORTIMOK PRESS
Prethodni tekstZaječar: Isključenje vode zbog radova u Ivana Milutinovića
Sledeći tekstRadovi na putu Boljevac – Dobro polje od 24. septembra