Svetski dan horskog pevanja obeležen u Zaječaru (FOTO)

186
0
Svetski dan horskog pevanja - Zaječar; FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

U Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, svečano je obeležen Svetski dan horskog pevanja.

Nastupilo je osam horova iz Timočke krajine, sa preko 160 članova. Horovi su odabirom pesama i odličnom interpretacijom oduševili zaječarsku publiku.

Koncert je probranim repertoarom otvorio Hor OŠ “Ljuba Nešić“ iz Zaječara pod upravom Nataše Stanisavljević. Oni su pevali zajedno sa svojim nastavnicima i uz instrumetalnu pratnju orkestra „Žirado“.

Hor OŠ “Ljuba Nešić“ Zaječar; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Publika je uživala i u nastupu „Dečjeg hora Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice“ iz Zaječara kojim rukovodi Nataša Jovanović, a koji se predstavio duhovnim i dečjim pesmama.

„Dečji hor Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice“ Zaječar; FOTO: www.timokpress.rs

Zatim je nastupio vokalni sastav „Ž-dur“ uz klavirsku pratnju Vesne Obradović Kostić. Potom nastupio Kamerni hor „Lavirint“ kojim rukovodi dr Željka Aleksić, čiji je nastup ispraćen burnim aplauzom.

Vokalni sastav „Ž-dur“; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“
Kamerni hor „Lavirint“; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Publika je u nastavku uživala u nastupu gostujućih horova: Negotinskog pevačkog društva „Mokranjac“ koje vodi  Ružica Rajković i Kamernog hora „Sveti kralj Stevan Dečanski“ iz Knjaževca kojim rukovodi Martina Milošević.

Negotinsko pevačko društvo „Mokranjac“; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“
Kamerni hor „Sveti kralj Stevan Dečanski“ Knjaževac; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

U punoj sjaju predstavilo se i novoformirano Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara, kojim rukovodi Maja Milenković, kao i „Hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice“ pod upravom Nataše Jovanović.

Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ Zaječar; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“
„Hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice“ Zaječar; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Koncert je efektno završen veličanstvenim, zajedničkim nastupom horova, pod dirigentskom palicom Martine Milošević.

S obzirom na to da je ovogodišnja tema Svetskog dana horskog pevanja „Kraj Velikog rata“ otpevali su kompoziciju „Kreće se lađa francuska“ u aranžmanu Marine Adamov Stojanović .

Organizator koncerta povodom Svetskog dana horskog pevanja je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj  je Grad Zaječar.