U Domu kulture u Kotlujevcu otvoren Klub kulture i promovisan časopis „Razvitak“

156
0
FOTO NPTK CK "Zoran Radmilović"

U Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac otvorena je Likovna galerija u kojoj su izloženi radovi odabrani sa predhodnih likovnih kolonija  „Gamzigrad“,  u periodu od 1994. do 2017. godine. Održana je i promocija  časopisa „Razvitak“.

„Kotlujevac je deo Zaječara koji ima stanovnika koliko i Negotin, više od Knjaževca i Kladova i zaslužuje da ima svoje autonomne institucije kulture. Moji saradnici i ja ćemo se za to postarati“, rekao je prilikom otvaranja Kluba kulture u okviru Doma kulture u Kotlujevcu, Vladimir Đuričić vd direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

„Jedna od ideja koju realizujemo je otvaranje ovog prostora koji će biti klub dostupan svima koji žele da realizuju sadržaje vezane za kulturu“ istakao  je Đuričić.

U Klubu kulture otvorena je stalna postavka slika odabranih sa Likovne kolonije „Gamzigrad“ koja će ove godine u avgustu biti održana po 25 put, navodi se u saopštenju NPTK CK „Zoran Radmilović“.

FOTO NPTK CK „Zoran Radmilović“

Kako je naglasio Đuričić, otpočela je realizacija dogovora sa gradonačenikom Zaječara Boškom Ničićem i predstavnicima Mesne zajednice Kotlujevac da se ovoj divnoj zgradi vrati sjaj i da se od doma napravi novo žarište kulture u Zaječaru.

Dvobroj časopisa „Razvitak“ 249-250 za 2015. godinu koji je objavljen posle 3 godine, promovisan je na terasi Kluba kulture.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Zoran Cvijetićanin poželeo je velikom broju okupljenih građana dobrodošlicu na ovu zakasnelu promociju jubilarnog 250. broja „Razvitka“:

„Trebalo da se održi još pre 3 godine, ali se nije desila zbog sijaset nepovoljnih okolnosti i nerazumevanja tadašnje vrhuške u gradu, ali šta je tu je. Ponovo pokrećemo redovno izlaženje ovog časopisa koji traje više od pola veka i za koji kažu da je zavetni kovčežić istorije, kulture i umetnosti istoka Srbije“, rekao je Cvijetićanin.

Iz sadržaja ovog dvobroja „Razvitka“ Cvijetićanin je izdvojio tekstove o znamenitim Zaječarcima Citi i Nebojši Paunkoviću, o prvoj dami istraživanja Romulijane Milosavi Milovanović, jednom  od duhovnih otaca Zaječaraca Popu Bori, Timočanima u Prvom svetskom ratu kao i večitom klokotrizmu kome su pripadali brojni umetnici iz ovog kraja, rečeno je u saopštenju.

Glavni i odgovorni urednik časopisa je obećao da će do kraja godine izaći trobroj koji će pokriti 3 godine neizlaženja i da će narednog leta „Razvitak“ ustaliti svoje redovno izlaženje.

Govoreći o značaju časopisa akademik Adam Puslojić je podsetio da je prilikom promocije svoje nove knjige u Zaječaru, pre nekoliko godina bacio kletvu na one koji će ugasiti „Razvitak“ i da ih je ta kletva nažalost stigla.

„Značajnije od toga je da je stigao novi „Razvitak“, nova nada da će trajati, blistati i značiti trajnu vrednost u kulturi, istoriji i umetnosti ne samo Timočke Krajine, već i Srbije“, istakao je Puslojić.

FOTO NPTK CK „Zoran Radmilović“

Puslojić je podsetio da je „Razvitak“ u jednom času bio vodeći časopis u Srbiji, jer je podjednako pratio nauku i umetnost, umetničku fotografiju i haiku poeziju, otvarao prozore u svet. Zasluge za to pripadaju čoveku koji je osnovao časopis i utkao sebe u pola veka „Razvitka“, legendarnom Tomislavu Mijoviću, koji je za Adama Puslojića najveći živi srpski pesnik.

O značaju časopisa „Razvitak“ govorili su i dr Petar Paunović, koji u Razvitku piše od 1967. godine i ima najviše objavljenih tekstova, kao i Jelica Ilić, istoričar i viši kustos zaječarskog muzeja, koja u Razvitku objavljuje tekstove već 15 godina.

FOTO NPTK CK „Zoran Radmilović“