U zaječarskom pozorištu odigrana predstava „San o Mileni“

86
0
San o Mileni
Foto: NPTK CK "Zoran Ramilović"

U zaječarskom pozorištu u ponedeljak, 17. juna odigrana je dokumentarna predstava „San o Mileni“. Predstava, koju je režirala Jelena Bogavac, govori o slikarki koja je stekla svetsku slavu – Mileni Pavlović Barili.

Predstava je nastala iz višemesečnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalno-političkog koncepta međuratnog perioda 20.veka u kom je živela.

Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevničke beleške, analitički tekstovi Milene Pavlović Barili kao i poetski zapisi Jelene Bogavac i Miodraga Kovačevića po biografskoj dokumentarnoj građi porodica Pavlović Barili.

San o Mileni
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Manje je poznato da je ova umetnica bila i poetesa i scenografkinja i ilustratorka, ali i preteča savremene multimedijalne umetnice. Predstava je u potpunosti ispunila edukativni zadatak, upoznajući nas sa životom i delom Milene Pavlović BariliI. Otac joj je bio Italijan, majka Srpkinja iz Požarevca, dok je ona bila građanka sveta.

predstava
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

U predstavi igraju glumci: Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i Miodrag Kovačević.

izložba
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Izvođenju predstave predhodila je izložba reprodukcija Mileninih slika iz galerije „Milena Pavlović Barili“ u Požarevcu.

Izložba San o Mileni
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Izveden je i multimedijalni performans Miodraga Kovačevića i grupe Invisibles.

performans
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Oni su u foajeu zaječarskog pozorišta izveli kompozicije sa tekstom Mileninih pesama i predstavili nove fragmente o umetnici sa fokusom na premijerno predstavljanje portreta Barbare Malori nastalog 1942.godine, jednog od Mileninih remek dela iz američkog perioda.

IZVORNarodno pozorište Timočke krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" Zaječar
Prethodni tekstPredavanje o značaju arheološkog nasleđa na Feliks Romulijani u sredu, 19. juna
Sledeći tekstIzložba „Morfijeva poseta“ u četvrtak, 20. juna u zaječarskom muzeju