U Zaječaru otvorena izložba „120 godina od upokojenja Mitropolita Mihaila Jovanovića“

Izložbenu postavku čine lični predmeti Mitropolita Mihaila Jovanovića, kao i njegove beleške i prepiske sa viđenijim ljudima njegovog vremena.

140
0
TIMOKPRESS.RS

U Narodnom muzeju u Zaječaru otvorena je izložba „120 godina od upokojenja Mitropolita Mihaila Jovanovića“.

Izložbenu postavku čine lični predmeti Mitropolita Mihaila Jovanovića, kao i njegove beleške i prepiske sa viđenijim ljudima njegovog vremena. Posebno se izdvajaju pisma sa diplomatama Kraljevine Srbije, kao i prepiske sa ruskim Carem, ruskim monahinjama i monasima, igumanima manastira, drugim episkopima i mitropolitima, pisma Carigradskog Patrijarha i mnogim drugim.

Autor izložbe je monah Ignatije Marković, sabrat manastira Rača. Izložbu su otvorili Njihova Preosveštenstva umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije i Episkop timočki g. Ilarion.

„Bio je veliki čovek i jerarh, a u Rusiji sam čuo i mnogo pohvalnih stvari o njemu. O Mitropolitu Mihailu Jovanoviću svedoče i mnoge priče. Ostaće upamćen po mnogim zaslugama i zalaganjima, a naročito jer je pomogao otvaranje Prizrenske Bogoslovije 1871. godine“, rekao je, između ostalog, Njegovo Preosveštenstvo umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije.

„Sećanje na naše pretke je veoma bitno, tako da ovom izložbom odajemo priznanje Mitropolitu Jovanoviću, koji je bio veoma poštovan od strane svog naroda i svojih savremenika, i kao jerarh i kao čovek koji je mnogima pomagao“, istakao je Episkop timočki g. Ilarion.

Mitropolit Mihailo Jovanović rođen je 1826. godine u Sokobanji, gde završava i niže razrede osnovne škole. Starije razrede i Polugimnaziju učio je u Zaječaru i Negotinu, a Bogoslovsko Učilište pohađao je od 1843. do 1846. godine. Školovanje nastavio je na Kijevskoj Duhovnoj Akademiji, a potom i u Rusiji. Monaški čin primio je 29. marta 1853. godine. Upokojio se 1898. godine i sahranjen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

K.M.