Zaječar: Festival hrišćanske kulture od 20. septembra do 6. oktobra

159
0

Festival hrišćanske kulture biće održan u Zaječaru od 20. septembra do 6. oktobra 2018. godine. Festival će početi obeležavanjem praznika Rođenja Presvete Bogorodice i slave Sabornog hrama i grada Zaječara, prazničnom večernjom službom u 17 sati. Od 18 sati program će se nastaviti svečanom litijom ulicama Zaječara i predavanjem episkopa Atanasija Jevtića od 19 sati.

U petak, 21. septembra, umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije i Episkop timočki Ilarion služiće svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu u 8.30 časova. Nakon liturgije u zaječarskom muzeju biće otvorena izložba o Mitropolitu Mihailu Jovanoviću, a u popodnevnim satima slavski dan se nastavlja nizom kulturnih manifestacija u centru Zaječara.

Festivalski dani biće bogati brojnim duhovnim i kulturnim sadržajima. Pored eminentnih predavača, koncerata i promocija novih knjiga savremenih autora, biće održan i međunarodni Filmski festival dokumentarno-duhovnog filma 28, 29, i 30. septembra, koji će pored publike pratiti i internacionalni žiri.

U programskoj ponudi izdvaja se i festivalski dan na Romulijani, otvaranje izložbi slika i fotografija, dečja nedelja, kao i nastupi kulturno – umetničkih društava iz Zaječara i susednih gradova.

Festival se održava u organizaciji Eparhije timočke, podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Zaječara.