Zaječar: Položeni venci na spomenik Zoranu Radmiloviću

Ove 2018. godine čast da svojim stihovima najavi i počne "Dane Zorana Radmilovića", pripala je jednom od najvećih pesničkih pera Srbije, Ljubivoju Ršumoviću!

165
0
FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Delegacija glumaca zaječarskog teatra, već po tradiciji, položila je vence i cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću. Od pre desetak godina, kada je Zaječar podigao ovaj spomenik, značajni srpski pesnici na sam dan početka Festivala, Zoranu u čast, pred njegovom statuom, govore stihove posvećene ovom bardu srpskog glumišta.

Prethodnih godina na ovom mestu svoju poeziju recitovali su, između ostalih, Tomislav Mijović, Adam Puslojić i drugi književni velikani. Ove godine čast da svojim stihovima najavi i počne „Dane Zorana Radmilovića“, pripala je jednom od najvećih pesničkih pera Srbije, Ljubivoju Ršumoviću, na čijoj su poeziji rasle i stasavale mnoge generacije, i to ne samo u Srbiji. Obraćajući se prisutnima, Ršumović je rekao:

„Napustila nas je dobra vila našeg glumišta Milena Dravić da se pridruži svom domaćinu i partneru negde gore u Nepričavi. Doktor Vladeta Jerotić rekao je da se čovek usavršava i posle smrti. Ako bismo sad ovaj tužni slučaj uporedili sa tom izjavom ispada da je Milena Dravić otišla na usavršavanje. To usavršavanje naravno čini i Zoran Radmilović kome pesnici svake godine ovde čitaju stihove. Šta je to nego usavršavanje njegovog dela i njegovog lika“, naglasio je Ršumović i pročitao pesmu posvećenu Zoranu Radmiloviću.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Zoranu Radmiloviću

„Rođen hiljadu devetsto trideset treće
Rođen u naručju iznenadne sreće
Rođen da traži i od najvećeg veće
Rođen da hoće i hoće kad nešto neće

Jedan Zoran neumoran
Nikad sporan
Jedan Zoran razvigoran
I mačoran

Rođen da ga Zaječar i Srbija slave
Rođen da bude od sebe samog veći
Rođen da zna sve priče iz Nepričave
Rođen kao Hamlet i Radovan Treći

Jedan Zoran delotvoran
Razgovoran
Jedan Zoran ratoboran
I izvoran

Rođen da dosadu uza zid pribija
Rođen da pronađe lek protiv samoće
Rođen da nasledi krunu Kralja Ibija
Rođen da neće i neće kad nešto hoće

Jedan Zoran Zlatiboran
Razvijoran
Jedan oran nepokoran
Samozoran“

Ljubivoje Ršumović

Ovom prilikom Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra uručio je statuetu Zorana Radmilovića jednom od najboljih srpskih pesnika Ljubivoju Ršumoviću.