Zaječar: Prvi Festival romske kulture i tradicije RS u kotlujevačkom Domu kulture 10. novembra

63
0
Foto: www.timokpress.rs

U Ustanovi Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, održana je konferencija za medije na kojoj je bilo reči o repertoaru zaječarskog pozorišta, pre svega o obnovljenoj dečjoj pozorišnoj predstavi „Ivica i Marica“, kao i o prvom Festivalu romske kulture i tradicije Republike Srbije, koji će se održati u Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac.

Prema rečima Miloša Đuričića umetničkog rukovodioca zaječarskog pozorišta, na repertoaru će se naći obnovljena predstava za decu „Ivica i Marica“ koju je režirala Kornelija Kamenova iz Bugarske i čija je premijera bila februara 2009. godine. Predstava je ista ali su pojedini glumci novi, s obzirom na to da Ivicu i Maricu posle 10 godina ne mogu da igraju isti glumci.

U novoj postavci ovog komada igraju: Branislav Mijatović, Irena Stanković, Nataša Petrović, Predrag Grbić, Jelena Rajić, Vujadin Milošević i Miloš Đuričić.

„Meni je lično predstava „Ivica i Marica“ veoma draga. Ova predstava je bila početak jedne nove ere predstava za decu. Sada imamo nove glumce, na taj način popunjavamo ansambl i započinjemo rad na novim predstavama i ubacujemo u vatru mlade glumce koji će biti okosnica ove kuće u budućnosti. Imamo velike planove, u narednoj godini nas očekuje dosta proba i premijera i nastojaćemo da zaječarski teatar vratimo u sam vrh srpskih pozorišta, ali nam je za to potrebno vreme, jer je nemoguće tako nešto uraditi preko noći. Neke predstave imamo zakazane i za kraj sledeće godine“, naglasio je Miloš Đuričić – umetnički rukovodioc zaječarskog pozorišta i dodao da je do kraja sezone planiran dvocifren broj predstava.

Đuričić je rekao i da su već otpočele pripreme za dva festivala kao što su Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ i Festival „Dani Zorana Radmilovića“ i da ima još mnogo ideja koje treba realizovati, kao i da su u planu neke koprodukcije sa drugim pozorištima.

U Domu kulture u Kotlujevcu, u subotu 10. novembra 2018. biće održan prvi Festival romske kulture i tradicije Republike Srbije, nova manifestacija koju organizuje Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Udruženjem Roma Zaječara.

Umetnički rukovodilac Folklornog ansambla Udruženja Roma Zaječara, David Georgiev je istakao da je folklorna sekcija osnovana 9. aprila ove godine i da su veoma ponosni što su zajedno sa Ustanovom za tako kratko vreme organizovali Festival romske kulture i tradicije.

„Gosti na festivalu su iz Pirota, Bele Palanke, Bora i Rgotine“ naglasio je Georgiev i pozvao sve građane da u subotu 10. novembra u 18 sati dođu u Dom kulture u Kotlujevcu i uživaju u programu koji je veseo i raznovrstan. Ulaz je besplatan.

„Osim pesama i igara u izvođenju kulturno-umetničkih društava u programu sa prigodnim recitalom učestvuju đaci OŠ „Đura Jakšić“ iz Zaječara, a biće priređena izložba učeničkih radova kao i tradiconalnih romskih jela“ rekao je Georgiev.

Naredne godine Festival romske kulture i tradicije Republike Srbije biće organizovan oko Đurđevdana, trajaće nekoliko dana i okupiće najznačajnije predstavnike romske kulture i tradicije iz Srbije. Sredstva za organizovanje manifestacije biće obezbeđena preko državnih ministarstava, kao i iz inostranih fondova.

IZVORtimokpress.rs/NPTK CK "Zoran Radmilović"
Prethodni tekstRad zaječarskog Doma zdravlja tokom praznika
Sledeći tekstAmbasador Bugarske Radko Vlajkov posetio Negotin