Zaječar: Publika je uživala u predstavi „Krivac“ bugarskog Narodnog pozorišta (FOTO)

U ovoj bugarskoj predstavi prikazan je život građana stare Sofije, s kraja pedesetih godina 20. veka, a glumci Narodnog pozorišta „Ivan Vazov“ su prisutnima na komičan način dočarali likove!

79
0
FOTO: www.timokpress.rs

Zaječarskoj publici četvrte večeri na 27. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ predstavio se ansambl bugarskog Narodnog pozorišta „Ivan Vazov“ iz Sofije, sa predstavom „Krivac“.

Glumci Narodnog pozorišta iz Sofije prvi put su u Zaječaru. U ovom pozorišnom komadu igraju: Stojan Pepelanov, Ilijana Kodžabaševa, Hristo Češmedžijev, Viktorija Koleva, Pavel Ivanov i Emanuela Škodreva. Predstava „Krivac“ je komedija kroz koju reditelj Jurij Dačev vešto vodi glumce obrađujući večitu temu „Ko je „Krivac“ – mi ili vreme?“. Ovo je jedan od najaktuelnijih komada jednog od najboljih bugarskih pisaca Dimitra Dimova.

FOTO: www.timokpress.rs

U ovoj bugarskoj predstavi prikazan je život građana stare Sofije, s kraja pedesetih godina 20. veka, a glumci Narodnog pozorišta „Ivan Vazov“ su prisutnima na komičan način dočarali likove i fascinantno prikazali situacije i probleme toga vremena, koji su aktuelni i danas.

Iako se predstava „Krivac“ izvodila na bugarskom jeziku, ovi vrsni glumci uspeli su da svojom igrom očaraju publiku u Zaječaru, koja ih je nagradila gromoglasnim aplauzom. Inače, komad „Krivac“ postavljen je na scenu posle 50 godina!

FOTO: www.timokpress.rs

„Junake ove predstave muče strahovi, ograničenja, iluzije i klišei… Ipak, njihova ljudska priroda ne može biti prepoznata samo u tom sukobu. Akteri ove drame poseduju i destruktivnu senzualnost karakterističnu za junake Dimovljevih romana. Ta mana, osim što je težak poklon, nije nešto što se može objasniti vremenom. „Krivac“ je čudan i veoma usamljen komad u bugarskoj drami“, rekao je reditelj Jurij Dačev.

FOTO: www.timokpress.rs
FOTO: www.timokpress.rs

Žiri kojim predsedava Nebojša Bradić doneo je odluku da „Zoranov brk“ dobije Emanuela Škodreva za ulogu Glafire.

Škodreva nije krila zadovoljstvo da je presrećna zbog nagrade i da je oduševljena zaječarskom publikom koja je dobro reagovala na predstavu, iako su jezici različiti.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

„Mnogo je teško igrati na sceni. Pozorište je ideja tvojih misli koje treba preneti ljudima kako bi im stiglo do srca i to je mnogo naporno, ali je poklon za publiku. Zahvalila bih se organizatorima, jer je teško organizovati ovako ogroman festival. Za mene je bila čast da učestvujem na festivalu posvećen velikom glumcu kao što je Zoran Radmilović“, istakla je Emanuela Škodreva, glumica.

Emanuela Škodreva, dobitnica „Zoranovog brka“, FOTO: www.timokpress.rs

U četvrtak 18. oktobra, na programu 27. „Dana Zorana Radmilovića“ u Zaječaru je predstava „Korešpodencija”. Ovaj pozorišni komad rađen je prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u beogradskom „Zvezdara teatru“ prvi put režirao pre 20 godina.

U predstavi igraju: Branislav Lečić, Anica Dobra, Slavko Štimac, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin, Branko Vidaković. Predstava počinje u 20 sati, u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“.

FOTO: www.timokpress.rs

 

 

IZVORtimokpress.rs/NPTK CK "Zoran Radmilović"
Prethodni tekstMonodrama ,,Nadežda Petrović“ na maloj sceni u Zaječaru
Sledeći tekstZaječar obeležava Dan oslobođenjа u Prvom svetskom rаtu