Zaječar: „Trampolin“ i „Upad kod Bergmana“ u okviru Festivala evropskog filma

Festival evropskog filma se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

177
0
projekcije
Ilustracija: Pixabay

Filmovi „Trampolin“ i „Upad kod Bergmana“ biće prikazani u sredu 3. oktobra 2018. u Prostoru za POMAK u Zaječaru, u okviru sedmog Festivala evropskog filma.

Projekcija filmskog ostvarenja „Trampolin“ počinje od 18 sati, a film „Upad kod Bergmana“ biće prikazan od 20 časova. Ulaz za obe projekcije je besplatan.

„TRAMPOLIN“ (Trampoline, Hrvatska, 2016, 82 min) DRAMA, Režija: Katarina Zrinka Matijević

O filmu: Dugometražni igrani prvenac Katarine Zrinke Matijević film je o ljubavi, ali ne i ljubavni film. U njegovom je fokusu lice i
naličje odnosa između majke i kćeri zarobljenih u ciklusu nasilja. Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu gde je Tena Nemet Brankov za ulogu Nike osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu. Plava trampolina. Plavo nebo nad gradom. To je to mesto! Stecište u kome se dotiču meandri naših priča. Sedmogodišnja Lina, bežeći od majke, susreće tinejdžerku  Niku i četrdesetogodišnju Nikolinu. U njima se kao u ogledalu vidi Linina moguća budućnost. Deleći sličnu sudbinu, tri junakinje menjaju svoje živote i raskrinkavaju tajnu o bolnim rascepima unutar vlastitih porodica.

„UPAD KOD BERGMANA“ (Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107 min) DOKUMENTARISTIČKI, Režija: Jane Magnusson, Hynek Pallas

O filmu: Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis, and Alejandro
González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u
mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

Festival evropskog filma se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).