Naslovna Magazin Putovanje MOON FEST 2018 na Staroj planini krajem jula!

MOON FEST 2018 na Staroj planini krajem jula!

125
facebook.com

Ljubitelji zvezdanog neba, planina čiji predeli ostavljaju bez daha, kao i uživači u posmatranju potpunog pomračenja meseca, imaće priliku da dožive Staru planinu i Midžor na najlepši mogući način na festivalu punog meseca MOON FEST 2018!

Moon Fest biće ove godine održan 27. i 28. jula na Staroj planini, a zainteresovani će imati prilike da posmatraju potpuno pomračenje ovog prirodnog satelita.

Organizatori nude dve opcije putovanja:

1.Samo noćni uspon na Midžor (27./28. jul 2018.)

2.Četiri dana avanturističkog festivala (26.-29. jul 2018.): Noćni uspon na Midžor + Kupanje, Abseiling, Zip-line, Kajking, Slackline, Ronjenje, svirke uživo i sjajna zabava (više informacija o opciji 2 na srbijazamlade.rs).

OPCIJA 1 – 27. jul 2018.


16.30 – Polazak iz Beograda (Autobus 2)
15.00 – Polazak iz Beograda (Autobus 1)
18.00 – Polazak iz Niša (Autobus 3)

20 časova – Dolazak do planinarskog doma „Babin zub“, Autobus 1 i Autobus 3, a oko 21 sat dolazi Autobus 2. Zatim pešačenje oko 500 m do platoa ispred kafića „Plaža“, pored ski staze.

21.00 – 00.00 – Posmatranje zvezdanog neba i POMRAČENjA MESECA pomoću teleskopa, a ispred kafe-restorana, na otvorenom, će biti i predavanja profesora Matematičkog fakulteta u Nišu o mesecu, zvezdama i planetama…

00.00 – 4.30 – Uspon na Midžor, posmatranje zvezda i PUNOG meseca tokom pešačenja do vrha. U noći punog meseca, sama planina izgleda nestvarno. Ako neko ne bude želeo da ide na noćni uspon na Midžor organizovan je program i za njih. Za ovu grupu biće priređena kraća pešačka tura na Babinom zubu.

4.30 – 5.30 – Dolazak na Midžor. Posmatranje svitanja i izlaska sunca sa ovog impozantnog vrha. Samo svitanje je neverovatan doživljaj i ova planina u zoru i rano jutro, kada se divlji svet budi, izgleda fascinantno, kažu organizatori.

28.jul 2018.
6.00 – 09.00 – Povratak istom stazom do „Plaže“ i planinarskog doma „Babin zub“. Polazak prema domu u selu Balta Berilovac. Ispred doma će se služiti ručak i posluženje za sve učesnike. Povodom ovog festivala biće organizovan sajam staroplaninskih proizvoda, gde će učesnici moći da kupe domaće proizvode (med, sir, čajeve…), a biće organizovan i zabavni program.

Oko 12 časova očekuje se povratak nazad za Beograd, a u 17 sati je očekivani dolazak u Beograd. Cena ove ponude je 1990 dinara. U cenu je uključen prevoz i stručno vođenje licenciranih planinarskih vodiča. U cenu nije uključeno: redovna godišnja članarina „Srbija za mlade“ – 500 dinara i doručak kod planinarskog doma – cena 200 dinara.

▼Uspon na Midžor▼
-Kondiciona težina 4/10
-Dužina staze oko 15 km (ukupno)
-Najniža tačka 1550 mnv
-Najviša tačka 2169 mnv

pixabay.com/ilustracija

OBAVEZNA OPREMA: cipele (poželjno planinarske), slojevita garderoba, rezervna garderoba, presvlaka, ZIMSKA JAKNA (na vrhu zna da bude mnogo hladno), šuškavavac/windstop jakna, ČEONA LAMPA (obavezno!!!), kabanica (za svaki slučaj), kačket/šešir, naočare za sunce, krema za sunce, overena zdravstvena knjižica.
HRANA I PIĆE: hrana za celu noć (sendviči, voće, slatkiši i slično), minimum 2 litra vode.

Napomena 1: Veoma je bitno da je učesnici budu dovoljno fizički spremani za pešečenje i da nemaju nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogli da izdrže uspon.

Napomena 2: Vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

Svi učesnici moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča, a organizatori zadržavaju pravo manjih izmena u program. Savetuje se da učesnici poštuju prirodu i ponesu kese za smeće i da ne ostavljaju ništa za sobom.

Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade.

Festival organizuje Turistička organizacija opštine Knjaževac u saradnji sa organizacijom “Srbija za mlade”, u okviru projekta Moon fest, koji se kofinansira od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Moon fest će biti održan 27-28 jula.

Više informacija o ovom putovanju, ponudi i rezervacijama možete naći na srbijazamlade.rs i fejsbuk stranici MOON FEST 2018 – Stara planina, Festival punog meseca.

- mesto za reklamu -
PREKOfacebook.com
IZVORsrbijazamlade.rs