MOON FEST 2018 na Staroj planini krajem jula!

facebook.com

Ljubitelji zvezdanog neba, planina čiji predeli ostavljaju bez daha, kao i uživači u posmatranju potpunog pomračenja meseca, imaće priliku da dožive Staru planinu i Midžor na najlepši mogući način na festivalu punog meseca MOON FEST 2018!

Moon Fest biće ove godine održan 27. i 28. jula na Staroj planini, a zainteresovani će imati prilike da posmatraju potpuno pomračenje ovog prirodnog satelita.

Organizatori nude dve opcije putovanja:

1.Samo noćni uspon na Midžor (27./28. jul 2018.)

2.Četiri dana avanturističkog festivala (26.-29. jul 2018.): Noćni uspon na Midžor + Kupanje, Abseiling, Zip-line, Kajking, Slackline, Ronjenje, svirke uživo i sjajna zabava (više informacija o opciji 2 na srbijazamlade.rs).

OPCIJA 1 – 27. jul 2018.


16.30 – Polazak iz Beograda (Autobus 2)
15.00 – Polazak iz Beograda (Autobus 1)
18.00 – Polazak iz Niša (Autobus 3)

20 časova – Dolazak do planinarskog doma „Babin zub“, Autobus 1 i Autobus 3, a oko 21 sat dolazi Autobus 2. Zatim pešačenje oko 500 m do platoa ispred kafića „Plaža“, pored ski staze.

21.00 – 00.00 – Posmatranje zvezdanog neba i POMRAČENjA MESECA pomoću teleskopa, a ispred kafe-restorana, na otvorenom, će biti i predavanja profesora Matematičkog fakulteta u Nišu o mesecu, zvezdama i planetama…

00.00 – 4.30 – Uspon na Midžor, posmatranje zvezda i PUNOG meseca tokom pešačenja do vrha. U noći punog meseca, sama planina izgleda nestvarno. Ako neko ne bude želeo da ide na noćni uspon na Midžor organizovan je program i za njih. Za ovu grupu biće priređena kraća pešačka tura na Babinom zubu.

4.30 – 5.30 – Dolazak na Midžor. Posmatranje svitanja i izlaska sunca sa ovog impozantnog vrha. Samo svitanje je neverovatan doživljaj i ova planina u zoru i rano jutro, kada se divlji svet budi, izgleda fascinantno, kažu organizatori.

28.jul 2018.
6.00 – 09.00 – Povratak istom stazom do „Plaže“ i planinarskog doma „Babin zub“. Polazak prema domu u selu Balta Berilovac. Ispred doma će se služiti ručak i posluženje za sve učesnike. Povodom ovog festivala biće organizovan sajam staroplaninskih proizvoda, gde će učesnici moći da kupe domaće proizvode (med, sir, čajeve…), a biće organizovan i zabavni program.

Oko 12 časova očekuje se povratak nazad za Beograd, a u 17 sati je očekivani dolazak u Beograd. Cena ove ponude je 1990 dinara. U cenu je uključen prevoz i stručno vođenje licenciranih planinarskih vodiča. U cenu nije uključeno: redovna godišnja članarina „Srbija za mlade“ – 500 dinara i doručak kod planinarskog doma – cena 200 dinara.

▼Uspon na Midžor▼
-Kondiciona težina 4/10
-Dužina staze oko 15 km (ukupno)
-Najniža tačka 1550 mnv
-Najviša tačka 2169 mnv

pixabay.com/ilustracija

OBAVEZNA OPREMA: cipele (poželjno planinarske), slojevita garderoba, rezervna garderoba, presvlaka, ZIMSKA JAKNA (na vrhu zna da bude mnogo hladno), šuškavavac/windstop jakna, ČEONA LAMPA (obavezno!!!), kabanica (za svaki slučaj), kačket/šešir, naočare za sunce, krema za sunce, overena zdravstvena knjižica.
HRANA I PIĆE: hrana za celu noć (sendviči, voće, slatkiši i slično), minimum 2 litra vode.

Napomena 1: Veoma je bitno da je učesnici budu dovoljno fizički spremani za pešečenje i da nemaju nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogli da izdrže uspon.

Napomena 2: Vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

Svi učesnici moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča, a organizatori zadržavaju pravo manjih izmena u program. Savetuje se da učesnici poštuju prirodu i ponesu kese za smeće i da ne ostavljaju ništa za sobom.

Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade.

Festival organizuje Turistička organizacija opštine Knjaževac u saradnji sa organizacijom “Srbija za mlade”, u okviru projekta Moon fest, koji se kofinansira od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Moon fest će biti održan 27-28 jula.

Više informacija o ovom putovanju, ponudi i rezervacijama možete naći na srbijazamlade.rs i fejsbuk stranici MOON FEST 2018 – Stara planina, Festival punog meseca.