Upoznajte VALERIJU SLIVU – devojku koja je život posvetila cirkusu! (FOTO + VIDEO)

435
0
Valerija Anamaria Sliva

U Zaječaru je nedavno gostovao cirkus „Korona“, koji je jedini cirkus sa dugom tradicijom više od 3 veka! Tih nekoliko dana u Zaječaru, artisti su svojim tačkama uveseljavali zaječarsku publiku, a naročito najmlađe Zaječarce.

Osnivači cirkusa „Korona“ je porodica Sliva, a cirkus postoji od 1705. godine. Porodica Sliva i ostali artisti u cirkusu su, nažalost, jedni od poslednjih „čuvara“ cirkuske umetnosti u Srbiji.

Valerija Anamaria Sliva je najmlađi član cirkusa „Korona“ i osma generacija porodice Sliva, koja će jednog dana preuzeti ovaj porodičan posao. Takođe, ona i radi kao artista u cirkusu.

Valerija je ceo svoj život posvetila „Koroni“, a ovde je bukvalno od rođenja. Dvadesetdvogodišnja devojka život provodi na točkovima, a kako kaže i ne bi mogla da zamisli život drugačije.

  • Sa koliko godina ste prvi put nastupili?

 – „Cirkus „Korona“ predstavlja porodičnu tradiciju i moj prvi nastup bio je sa pet godina. Imala sam tačku sa životinjama i od tada sam zaljubljena u ovaj posao, tako da svoj život ne bih mogla da zamislim drugačije. Dok drugi odlaze na posao i vraćaju se svojim kućama, ja sam stalno na putu. Kada razgovaram sa bratom i sestrom, zapitam se, kako drugim ljudima nije dosadno da žive istim životom svaki dan. Nijedan moj dan ne izgleda isto, svaki put upoznajem nove ljude i gradove i svaki dan je drukčiji.“

  • Kada niste na putu sa cirkusom, kako provodite vreme?

– „Sezona cirkusa „Korona“ traje od 1. aprila do kraja novembra i mi smo svaki put u drugom mestu. Lociramo se tamo gde završimo sezonu. Najčešće je to Srbobran, Vrnjačka banja ili Beograd i ta mesta obično nazivamo svojim domom. Inače, ja ne volim da zimu provodim u jednom mestu, pa taj period koristim za putovanja. Uglavnom, tada odlazim na takmičenja cirkuskih artista u drugim zemljama. Tako imam priliku da upoznam mnoge moje kolege koji dolaze iz celog sveta.“

  • Na kojim takmičenjima ste učestvovali?

„Prošle zime, bila sam u Mađarsku, u Budimpešti, na Internacionalnom cirkuskom festivalu, gde je Srbija imala svog predstavnika posle 73 godina – mene. Festival je bio u njihovom Nacionalnom cirkusu. Otišla sam samo tri dana pred nastup i njihovi zaposleni, kao i njihov direktor koji je pozorišni koreograf, stvarno su me lepo dočekali. Za vreme mog nastupa puštali su srpske pesme, a na velikom ekranu iza mene išle su slike znamenitosti Srbije, tako da sam imala jedan od najlepštih nastupa. Osvojila sam nagradu za najbolju tačku sa životinjama – dresuru bez torture, kao i nagradu za najbolji kostim. Posetila sam i cirkuse u drugim zemljama kao što su Rusija, Belorusija, Ukrajina, Austrija… Naš cirkus „Korona“ takođe ima artiste iz Rusije, Belorusije, Poljske i naravno iz Srbije.“

  • Kako izgleda jedan Vaš „radni dan“?

 – „Ustajem oko 7-8 sati ujutru. Nakon toga, vodim svoje pse u šetnju, potom pse i mačke sređujem i hranim. Pripremam muziku za cirkusku predstavu, pripremam kostime, uvežbavam tačke sa psima i mačkama, sa kojima ujedno rade i profesionalni dreseri, tako da moje životinje već sve znaju. Od životinja u cirkusu imamo pse i mačke i jednu zmiju. Od 2009. godine Zakon o zabrani izlaganju dresuri divljih životinja u našoj zemlji ne dozvoljava druge životinje, dok u ostalim državama cirkusi imaju tačke sa divljim životinjama.“

  • Na cirkuskoj predstavi imate tačku sa životinjama. Zašto ste baš odabrali životinje i čime biste se bavili da ne radite u cirkusu?

 – „Obožavam životinje! Odrasla sam sa njima i smatram ih članovima porodice. Ranije dok smo imali i druge životinje, po ceo dan sam bila sa njima. Iako volim svoj posao, da se ne bavim njime verovatno bih bila veterinar“, kaže sa ponosom Valerija Anamaria Sliva.

Valerija je dodala da cirkus „Korona“ nakon Zaječara stiže u Negotin, potom Kladovo i Požarevac, a onda pred sam kraj sezone dolaze do Beograda i Novog Sada.

Kako izgleda tačka Valerije Anamarie Slive, pogledajte ovde:

https://youtu.be/ZzXsWccB9PQ

https://youtu.be/A6cutKIeFTY

Nastup Valerije Anamarie Slive iz Mađarske:

Deo predstave cirkusa „Korona“ u Zaječaru:

K.M.