Naslovna Kultura Počela Smotra narodnih običaja 36. „Vražogrnački točak“ (FOTO)

Počela Smotra narodnih običaja 36. „Vražogrnački točak“ (FOTO)

Foto: Saša Stamenković

U Vražogrncu kod Zaječara, otvorena je 36. po redu Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“. Nakon dočeka učesnika, izveden je bogat i sadržajan kulturno-umetnički program.

Vražogrnački točak
Foto: Saša Stamenković

Ovu nadaleko poznatu manifestaciju otvorio je Vujadin Milošević,  gradski većnik za kulturu, koji je podsetio na dugu tradiciju „Vražogrnačkog točka”, na njegov početak i razvoj, i u ime grada i svoje lično ime poželeo dobrodošlicu svim učesnicima i posetiocima. Nakon otvaranja dodeljene su zahvalnice kulturno – umetničkim društvima, navodi se u saopštenju.

Foto: Saša Stamenković

Svojim nastupom publici su se predstavila kulturno-umetnička društva: „Sloga” iz Vražogrnca, Folkorna sekcija Društva Roma iz Zaječara i etno-grupa „Izvor” iz Vranja, gosti prve večeri festivala.

Foto: Saša Stamenković

U subotu, 4. avgusta, tokom drugog dana ove smotre, biće organizovano takmičenje u pripremi gulaša, a publici će se predstaviti deset kulturno – umetničkih društava.

Organizatori ove kulturno-umetničke manifestacije su Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Turistička organizacija Grada Zaječara, Mesna zajednica Vražogrnac, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Foto: Saša Stamenković