Zaječarsko pozorište: Premijera predstave „Đelem, đelem“ 10. maja

186
0
zaječarsko pozorište
Predstava "Đelem, đelem" Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Zaječarsko pozorište 10. maja imaće još jednu premijeru, najavio Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

U pitanju je predstava „Đelem, đelem“ po tekstu i u režiji Žora Ivanova, reditelja iz Bugarske, istakao je Đuričić na konferenciji za novinare.

„Reč je o predstavi u kojoj igraju samo Romi, članovi Društva Roma u  Zaječaru, za koje ja tvrdim, da je jedno od najboljih u Srbiji po rezultatima koje postiže. Ta saradnja koju mi sa njima imamo je ozbiljna sinergija koja donosi dobre rezultate i radost obema stranama. Uz pomoć našeg prijatelja i starog znanca Žora Ivanova iz Vidina, koji je prihvatio da režira ovu predstavu koja nije nimalo laka ni za profesionalne glumce, a kamoli za one koji su prvi put stali na scenu, sudeći prema onome što je do sada urađeno dobili smo odličnu predstavu.“

Biljana Glišić, Vladimir Đuričić, Žoro Ivanov i Miljan Rašić, Foto: www.timokpress.rs
Predsednik Društva Roma Zaječara Miljan Rašić istakao je da je predstava kruna odlične saradnje između zaječarskog pozorišta i njihovog udruženja.

„Predstava nije ni malo naivna i laka, ima dosta teksta i radi se krajnje profesionalno. Nadam se da ćemo poverenje i gostoprimstvo koje smo doživeli u pozorištu opravdati 10. marta. Ova predstava za nas znači mnogo. Jedinstvena je u Srbiji po tome što je to predstava sa Romima amaterima koji nemaju veze sa glumom. Mislim da će se igrati širom Srbije jer nosi jako lepu poruku ne samo za romski narod već za sve ljude na planeti .“

Reditelj predstave Žoro Ivanov istako je da je ovo prva romska profesionalna predstava, ne samo u Srbiji, već i u Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj.
zaječarsko pozorište
Predstava „Đelem, đelem“u zaječarskom pozorištu Foto: www.timokpress.rs

„Ova predstava je jedan od načina integracije Roma, jer im omogućava da glume, pevaju, igraju i iskažu svoju autentičnu kulturu. Projekat je veoma značajan kako za Srbiju tako i za Evropsku Uniju, jer je i tamo prisutan problem sa integracijom Roma.“

Ivanov je istakao da su već dobili poziv za gostovanje ove predstave u Vidinu od jedne romske fondacije.

zaječarsko pozorište
Predstava „Đelem, đelem“ Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Prema rečima reditelja  „Đelem – đelem“ je dramsko-lutkarska komedija sa elementima mjuzikla, koja govori o životu romske čerge u stara vremena . Obuluje autentičnom romskom muzikom, pesmom i igrom.

U predstavi igraju članovi Društva Roma Zaječar: Miljan Rašić, Irena Rašić, Darko Krdžalić, Darko Nikolić, Ivana Milošević, Jovana Rašić, David Georgiev i Anđela Toskić.  Nastupiće I folklorna sekcija Društva Roma Zaječar. Premijera je zakazana za petak, 10. maja sa početkom u 20 sati.

Zaječarsko pozorište – Obeležavanje rođendana Zorana Radmilovića

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić najavio je da će i ove godine biti nastavljena tradicija obeležavanja 11. maja, dana kada je rođen Zoran Radmilović. Tim povodom u foajeu pozorišta dan ranije, 10. maja u 12 sati biće otkrivena bista Zorana Radmilovića, rad vajara Svetozara Mirkova. O Zoranu Radmiloviću govoriće Milan Caci Mihailović, jedan od retkih živih prijatelja i saradnika slavnog glumca.

zaječarsko pozorište
Biljana Glišić, Vladimir Đuričić i Žoro Ivanov Foto: www.timokpress.rs
Predstava „Trojanke“ za Antika fest u avgustu

Zaječarsko pozorište najavilo je i početak čitajućih proba za predstavu „Trojanke“. Predstavu će režirati Nebojša Bradić, a planira se da ona otvori Antika fest na Romulijani krajem avgusta. Reč je o koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i zaječarskog teatra, projektu koji će najvećim delom biti finansiran iz republičkih fondova.