Predsednica Vlade pozvala građane da izađu na referendum

Republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, 16. januar 2022. godine

1371
0
Ana Brnabić
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, foto: Vlada RS

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić pozvala je građane da izađu sutra na referendum i glasaju za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, koja će doneti veću vladavinu prava i jače institucije u našoj zemlji.

Brnabić je u obraćanju novinarima u Obrenovcu istakla da je sutrašnji dan izuzetno važan za čitavu našu zemlju, da nam se nikad ne ponovi takozvana reforma pravosuđa iz 2009. godine, koja je ustvari bila čista politička čistka sudija i koja je građane koštala 44, 4 miliona evra.

Ona je podvukla da je referendum u ovom trenutku najvažnija stvar za jačanje naše zemlje, i još jednom pozvala građane da glasaju za promenu Ustava, koja će doneti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

Građani Srbije sutra će imati priliku da odgovore sa „da“ ili „ne“ na pitanje „Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“.

Ustav se menja u oblasti pravosuđa kako bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije EU, a promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u tom procesu.