Naslovna Politika U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

7
Zastava i grb Srbije
Foto ilustracija: Pixabay

U Republici Srbiji danas se održavaju izbori za novi sastav Skupštine Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i više lokalnih samouprava. U Timočkoj krajini lokalni izbori održavaju se u Knjaževcu, Boljevcu i Sokobanji.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 birača, koji će svoje pravo moći da ostvare na 8.385 biračkih mesta. Biračka mesta otvorena su od 7 do 20 časova. Birači u inostranstvu mogu da glasaju na jednom od više od 40 biračkih mesta.

Tokom izbornog dana, do zatvaranja birališta, dozvoljeno je samo emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija, kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

Prve procene rezultata očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta, kada prestaje izborna tišina, a Republička izborna komisija će zvanične konačne rezultate saopštiti najkasnije 96 časova od završetka glasanja.

Na parlamentarnim izborima, 12. od uvođenja višestranačja u zemlji, učestvuje 21 izborna lista.

Na parlamentarnim izborima bira se 250 poslanika koji će činiti Narodnu skupštinu u naredne četiri godine, pri čemu je čitava Srbija jedna izborna jedinica.

Na izborima za pokrajinsku Skupštinu Vojvodine bira se 120 poslanika.

Izbore prati 3.341 domaćih i 111 stranih posmatrača.

Osim posmatračke misije ODIHR /Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava/, izbore u Srbiji prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

- mesto za reklamu -
IZVORVlada RS
Prethodni tekstPrognoza vremena za nedelju 21. jun i naredne dane
Sledeći tekstRIK: Do 14 časova izlaznost 26,11 odsto