Vesić: Predložićemo niz mera za podsticanje zelene gradnje

2107
0
Goran Vesić
Foto: PrintScreen Instagram/vesicg

Ministar  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je danas na panelu „Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti“ na  „Regionalnoj look up eko konferenciji“ na Kopaoniku da će Ministarstvo predložiti novi Zakon  o izgradnji koji će sadržati niz mera za podsticanje zelene gradnje.

Vesić je rekao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao o novom zakonu koji treba da donese veću transparentnost u tu oblast, da ubrza procedure u građevinarstvu i podstakne zelenu gradnju.

Ubrzavanjem procedura ideja je da se reši problem sa informacijom o lokaciji, da se obaveže investitor da prilikom dobijanja upotrebne dozvole priloži plan za zbrinjavanje građevinskog otpada, da investitori imaju polisu osuguranja od štete trećim licima, čija vrednost će zavisiti od lokacije, kako bi mogli građani da naplate štetu zbog nesavesne gradnje, naveo je Vesić.

Ministar je napomenuo da će u predlogu novog Zakona o izgradnji pisati da svi investitori pre prijave radova moraju da podnesu elaborat o  stanju puteva oko gradilišta i finansijsku garanciju,  kako bi lokalna samouprava mogla da se naplati, ako investitor ostavi ulice u lošem stanju, kako se njihovo popravljanje ne bi finansiralo iz budžeta, odnosno novcem građana.

Vesić je izneo podatke da je prva zgrada u Srbiji sa zelenim sertifikatom izgrađena 2013. godine, a da ih je u septembru ove godine bilo 110, što znači da postoji tržište za takve objekte.

Predložićemo da ubuduće svi novoizgrađeni državni objekti imaju zelenu sertifikaciju. Razmišljamo o tome da objekti preko 10.000 kvadratnih metara takođe moraju da imaju zelenu sertifikaciju, zatim da uvedemo podsticaje za one čiji su objekti sertifikovani. Mislim da predložimo da im lokalne samouprave smanje doprinose za gradnju,  što bi moglo da podstake investitore da ulažu, kao i da se smanji porez na imovinu na takve objekte, ukazao je Vesić.

On je rekao kako se planira da se uvede zakonska obaveza da svako treće parking mesto u novim zgradama ima elektro punjač i dodao da je u toku tender koji sprovode „Putevi Srbije“ za 10 novih elektropunjača i da bi u narednih godinu i po dana trebalo da ih bude još stotinak na putevima u Srbiji.

Mislimo da napravimo takozvane zelene oaze na auto-putevima i tu postavimo 10 ili 12 punjača, da ih pretvorimo u neku vrstu zelenih pumpi, kako bi vozači i putnici imali gde da se odmaraju dok pune baterije svojih vozila, naveo je on.

Ministar je rekao da se razmišlja o mogućnosti da se vlasnicima električnih, a možda i hibridnih vozila, smanji iznos putarine.

Vesić je izneo i ideju da se formiranjem posebnog fonda pomogne vlasnicima stanova u zgradama izgrađenim od druge polovine prošlog veka da ih renoviraju, kako bi mogle da dobiju zeleni sertifikat i ocenio da za to nisu potrebna velika ulaganja.

On je naveo da je to bitno i zbog štednje energije i smanjenja emisije gasova staklene bašte, jer zgrade troše 36 procenata energije i emituju 39 odsto ugljendioksida.

Ministar je dodao da će u dogovoru sa Ministarstvom zaštite životne sredine predložiti da se propiše obaveza da se prilikom izgradnje novih i rekonstrukcije starih puteva upotrebljava reciklirani materijal, što će između ostalog  reciklerima obezbediti tržište za njihove proizvode.

Vesić je najavio da će ovi predlozi proći široku javnu raspravu u koju će biti uključeni svi relevantni i zainteresovani faktori i ostavio mogućnost da nakon toga neki od ovih predloga, koje je danas prvi put izneo u javnost, možda budu izmenjeni ili popravljeni.