Naslovna Stanje na putevima Prilagodite brzinu kretanja zbog pojave magle i poledice

Prilagodite brzinu kretanja zbog pojave magle i poledice

Zima auto put
Foto ilustracija: Pixabay

Magla i izmaglica prisutni su i ovoga jutra u većem delu zemlje. U pojedinim delovima vidljivost je manja od 100 metara zbog čega je potrebno smanjiti brzinu kretanja, koristiti svetlost za maglu i imati dodatnu opreznost za volanom.

Zbog mraza kao i niskih jutarnjih temperatura, koje se kreću i do minus 10 stepeni, iz AMSS skreću pažnju na pojavu poledica na svim vlažnim deonicama a koja je često razlog izletanja sa kolovoza i izazivanja saobraćajnih nezgoda.

Više pažnje potrebno je na putevima koji vode kroz stenske useke i klisure kao i u planinskim predelima jer su prethodnih dana učestali i odroni.

Iako su se na deonicama u višim planinskim predelima zadržali zimski uslovi vožnje sa snegom na kolovozu do 5 centimetara, svi putni pravci su prohodni a vanrednih prekida u saobraćaju nema.

Na području Timočke krajine vreme je vedro. Kolovozi prvog prioriteta su suvi a na pojedinim delovima mestimično vlažni zajedno sa putevima drugog i trećeg prioriteta. Na prevojima je prisutna i pojava magle.

Sitnih odrona ima duž svih nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima. Najizraženiji su na Đerdapskoj magistrali (IB-34).

Na državnom putu IB-36 Paraćin-Zaječar, na deonicama: Donja Mutnica (km 12+700), Кrivovirsko brdo (km 26+800) i Mirovo (km 44+850), na putu IB-35 Grljan-Vratarnica (km 126+250) i na putu IIA-219 Boljevac-Кnjaževac (km 6+650) koje se nalaze uz trasu izgradnje gasovoda „Magistralni gasovod“, moguće je stvaranje blata na putu u dužini od 100 do 300 metara.

Temperature izmerene jutros u 5 sati:

  • – 3 Babin Zub i Кlokočevac
  • – 4 Кladovo, Negotin, Bor, Sokobanja i Svrljig
  • – 6 Zaječar
  • – 2 Кnjaževac

Na snazi je drugi stepen pripravnosti.