Dodatne naredbe i preporuke Štaba za vanredne situacije u Zaječaru

104
0
Štab za vanredne situacije Zaječar
Foto: zajecar.info

Na danas održanoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara donete su dodatne naredbe i preporuke i to:

1. NAREĐUJE SE JKSP „Zaječar“, kao i drugim javno komunalnim preduzećima, da u saradnji sa ZZJZ „Timok“ Zaječar vrši redevno pranje i dezinfekciju ulica prvog prioriteta, javnih trgova i drugih javnih površina, javnih parkirališta, trgovinskih centara i svih mesta na kojima se okuplja veći broj građana.

​2. ZABRANJUJE SE korišćenje svih javnih površina i parkova kao i dečijih igrališta. ​Zatvaraju se izletišta “Popova plaža” i “Vanjin jaz” i sva lica zatečena na njima biće sankcionisana shodno zakonu.
Park šuma Kraljevica se može koristiti u vremenu od 10 do 16 sati tako da se lica mogu kretati u grupi do 5 (pet) osoba a rastojanje između njih ne sme biti manje od 5 metara.
Nepoštovanje ove zabrane povlači za sobom prekršajnu i krivičnu odgovornost, a za nepoštovanje ove zabrane od strane maloletnog lica odgovornost snosi roditelj ili staratelj.

​3. NAREĐUJE SE vlasnicima prodavnica, trgovinskih objekata brze hrane, cvećarama, kao i ostalima koji rade sa strankama, da svim zaposlenima koji su u direktnom kontaktu sa potrošačima, obezbede zaštitne maske i rukavice. Ukoliko nisu u mogućnosti dužni su da obustave rad do obezbeđenja zaštitnih sredstava.

Naređuje se svim maloprodajnim objektima da ispred svojih objekata postave dezinfekcionu barijeru (sunđer ili sl. natopljen dezinfikcionim sredstvom) kao i da svojim kupcima obezbede (ukoliko kupci nemaju sopstvene), zaštitne rukavice i maske.

Zabranjuje se svako zadržavanje ispred maloprodajnih objekata (konzumiranje pića i sličnih okupljanja) osim okupljanja u cilju čekanja reda radi kupovine, uz poštovanje propisane udaljenosti.
​U slučaju da potrošači/kupci ne budu želeli da se pridržavaju ovih mera vlasnici objekta ili radnici su dužni da odmah, bez odlaganja, pozovu dežurne brojeve komunalne policije 065/609-41-08 i 069/717-371.

Maloprodajni objekti koji se ne budu pridržavali ove zabrane kao i naredbe koja se odnosi na postavljanje dezinfekcione barijere na ulazu biće zatvoreni za vreme trajanja vanrednog stanja. Takođe, maloprodajni objekat koji primi potrošača bez zaštine maske i rukavice u objekat, radi kupovine, biće zatvoren za vreme trajanja vanrednog stanja.

​4. OBAVEZUJE SE Gradska uprava grada Zaječara da u saradnji sa call centrom Crvenog krsta u smislu pružanja neophodne pomoći u vidu dostavljanja najpotrebnijih namirnica i medikamenata formira baner na info sajtu grada Zaječara preko koga će građane informisati o svim donetim i preduzetim merama.

​5. ANGAŽUJU SE poverenici civilne zaštite (ŠVS) na poslovima zaštite i snabdevanja, shodno Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama.

Naređuje se poverenicima civilne zaštite (PVS) da u skladu sa svojim ovlašćenjima vrše kontrolu primene i poštavnja mera koje je donela Vlada RS kao i primenu i poštovanje naredbi koje donosi Štab za vanredne situacije Grada Zaječara.

Poverenicima će, od strane komandanta Štaba za vanredne situacije, biti izdate dozvole za kretanje u vreme policisjkog časa kako bi mogli da vrše kontrolu poštovanja primene propisanih mera i naredbi, a spisak lica kojima su izdate dozvole biće predat Policijskoj upravi Zaječar.
​Štab za vanredne situacije će utvrditi izgled i sadržinu dozvole a svaka zloupotreba iste biće zakonski najstrožije sankcionisana.
​Distribuciju dozvola izvršiće koordinator za ove poslove zadužen ispred Štaba za vanredne situacije.

Poverenici su dužni da svako nepoštovanje mera, odnosno naredbi ŠVS grada Zaječara prijave nadležnoj Policijskoj upravi u Zaječaru kao i Komunalnoj policiji grada Zaječara. Za nepoštovanje ove nardbe, poverenici snose punu odgovornost kao i za eventualnu zloupotrebu dozvole za kretanje.

​6. Štab za vanredne situacije posebno apeluje na građane da se u potpunosti shvati, i krajnje odgovorno primeni, naredba Vlade RS kao i naredba ovog štaba.
Mole se mediji da pruže pun doprinos u plasiranju svih relevantnih informacija o merama koje imaju za cilj sprečavanje i širenje korona virusa, a sve u cilju zaštite zdravlja građana.

​7. NAREĐUJE SE upravnicima stambenih zajednica da na ulazu u stambenu jedinicu postave dezinfekcionu barijeru (sunđer ili sl. natopljen dezinfikcionim sredstvom).

Upravnici zgrada sredstvo za dezinfekciju natrijum hipohlorid (NaOCl) mogu preuzeti u količini do 5 litara u JKP “Vodovod” Zaječar (kod portirnice) tel.019/422-041, s tim da moraju sa sobom poneti posudu za preuzimanje dezinfekcionog sredstva.

Preporučuje se vlasnicima privatnih stambenih objekata da na ulazu u svoje kuće postave dezinfekcione barijere (sunđer ili sl. natopljen dezinfikcionim sredstvom).​

​8. Kontrolu naredbi Štaba za vanredne situacije grada Zaječara vršiće komunalna milicija, policija, nadležne ispekcijske službe i pripradnici vojske na zadatku kontrole mera vanrednog stanja.

​9. ZABRANJUJE SE okupljanje grupe više od 5 ljudi u skladu sa merama Vlade RS.

KOMANDANT ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE
GRADA ZAJEČARA

Boško Ničić