Dok Štab za vanredne situacije ne odluči nema otvaranja kafića, radnji i drugih objekata u Zaječaru

115
0
Zaječar
Zaječar, foto: www.timokpress.rs

Štab za vanredne situacije grada Zaječara izdao je saopštenje kojim se upozoravaju vlasnici ugostiteljskih objekata, restorana, kafića, poslastičara, „second hand“ radnji, radnji u okviru tržnih centara, kockarnica i kladionica, prevoznici i drugi subjekti, da pre odluke Gradskog štaba za vanredne situacije, na osnovu preporuka Privredne komore Srbije (PKS) i Kriznog štaba RS, ne mogu otvarati svoje objekte.

U saopštenju se kaže da preporuke nisu isto što i zvanične odluke i da svaka loklna samouprava, u skladu za zakonom i usvojenim aktima za vanredno stanje, mora razmotriti situaciju na svojoj teritoriji i doneti odluku o primeni preporuka.

Gradski štab radi na sagledavanju epidemiološke situacije u našem gradu kao i utvrđivanju neophodnih uslova za rad ovih objekata, navodi se u saopštenju i dodaje da će na sednici 05.05.2020. godine biti donete odluke o datumima i uslovima za rad ovih objekata.

Boško Ničić, komandant Štaba za vanredne situacije u Zaječaru navodi u saopštenju da su u toku pripreme objekata vrtića kako bi ove ustanove mogle da prihvate, pod strogo kontrolisanim uslovima i merama, decu roditelja koji moraju da rade a nemaju ih kome ostaviti na čuvanje.

Javni autobuski saobraćaj uspostaviće se nakon 11. maja i to po uputstvima Ministarstva, verovatno samo u okiru prve i druge, od četiri predviđene faze.

U saopštenju se skreće pažnja da treninzi, bilo kojih sportova, još uvek nisu dozvoljeni i da će i to pitanje biti tema razmatranja 05.05.2020. godine. Tada će biti razmatrano i eventualno otvaranje parkova i izletišta bez ograničenja vremena kretanja van policijskog časa.