Hajka na smeće, velika trodnevna akcija čišćenja Rajca

1360
0
Ekotopia
Foto: Novosadsko ekološko udruženje Ekotopia

Novosadsko ekološko udruženje Ekotopia organizuje veliku trodnevnu akciju čišćenja sela Rajac i njegove okoline od 14. do 16. aprila. Ovom prilikom, pozivaju se žitelji Rajca i čitavog negotinskog kraja da se pridruže akciji i doprinesu da ovaj biser Negotinske krajine oslobodi nataloženog smeća i zasija u svom punom prirodnom sjaju.

Akcija čišćenja trajaće tri dana, a plan organizatora je sledeći:

  • 14. april – okupljanje u 13 h u seoskom domaćinstvu Željka Perića, odakle će krenuti u čišćenje sela
  • 15. april – okupljanje u 10 h kod pimnice Željka Perića i čišćenje pimnica i starog groblja
  • 16. april – o ovome će učesnici biti obavešteni naknadno jer plan za treći dan akcije zavisi od učinika u prva dva dana.

Volonterima koji se priključe akciji biće obezbeđene rukavice i džakovi za čišćenje, a organizatori savetuju da svako za sebe ponese bar 2 litra vode, kao i sopstveno sredstvo za dezinfekciju. Takođe se mole svi učesnici da svoje prisustvo najave organizaciji Ekotopia kako bi moglo da se obezbedi dovoljno opreme za čišćenje za svakog od njih.

Svi zainteresovani volonteri mogu kontaktirati udruženje preko Fejsbuk stranica Ekotopia ( https://www.facebook.com/udruzenjeekotopia ) i Hiking Tour Serbia ( https://www.facebook.com/hikingtourserbia ) , ili na broj telefona +381643757891 .

Deca su dobrodošla na ovoj, kao i na svim dosadašnjim akcijama Ekotopije, a dozvoljeno je povesti i svoje pse.

Ovo je sedma velika akcija čišćenja koju ovo udruženje organizuje, pod već poznatim nazivom Hajka na smeće. Dosadašnje akcije uspešno su sprovedene mahom na Fruškoj gori, a u Ekotopiji kažu da se i u Rajcu nadaju jednako velikom odzivu građana, kao i dobroj atmosferi koja hajke uvek prati.

Novosadsko ekološko udruženje u Rajcu?

Na pitanje šta ih je motivisalo da se kao udruženje građana iz Novog Sada odluče da doputuju i očiste Rajac, osnivači Ekotopije odgovaraju kako su prilikom jedne šetnje od Rogljeva do Rajca, tokom koje su želeli članovima njihovog udruženja da predstave prirodne lepote negotinskog kraja, na pojedinim lokalitetima zatekli gomile smeća kojima definitivno nije mesto u prirodi. S obzirom da se Ekotopia bavi različitim aktivnostima u prirodi, a prevashodno ekologijom, odmah su još u Rajcu odlučili da se vrate na ovo prelepo mesto i razračunaju sa tim silnim otpadom.

Akciju je za sada podržala Turistička organizacija opštine Negotin, kojoj organizatori duguju ogromnu zahvalnost.

Svi koji žele da pomognu da se čišćenje Rajca uspešno sprovede, finansijski ili na bilo koji drugi način, više su nego dobrodošli.

O Ekotopiji

Udruženje građana Ekotopia bavi se ekologijom, kao i različitim vidovima aktivnosti u prirodi, pre svega  šetnjama za decu i odrasle.  Otvoreno je za sve zaljubljenike u prirodne lepote i one koji će to tek postati, a članstvo je besplatno.

Vizija Ekotopije je ekološka utopija, mesto gde je čovek u savršenoj simbiozi sa prirodom i ne narušava taj odnos ni na koji način. Misija udruženja ogleda se u konstantnoj edukaciji o očuvanju neraskidive veze čoveka sa prirodom, naučivši ga da istu poštuje i brani, kako bi je boljom i lepšom nego što je to trenutno, prepustio budućim naraštajima.