Još 305 novih registrovanih slučajeva koronavirusa, preminulo 8 pacijenata

114
0
Korona virus
Foto ilustracija: Pixabay

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u poslednja 24 sata u Srbiji registrovano 305 novih slučajeva zaraze koronavirusom, kao i da je preminulo još osam osoba, čija je prosečna starost 70 godina.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija rekla da je obavljeno testiranje još 748 osoba, od čega je bilo 305 pozitivnih, dodavši da je do danas testirano ukupno 5.756 osoba, od kojih je 1.476 pozitivnih.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji su 874 pacijenta hospitalizovana, od koji je 81 na respiratoru.

U prethodna 24 sata preminulo je šest osoba muškog i dve osobe ženskog pola, rekla je ona i dodala da su oni, kao i drugi koji su preminuli od koronavirusa, imali i druge pridružene bolesti.

Kisić Tepavčević je objasnila da su u 70 odsto smrtnih ishoda u pitanju ljudi stariji od 60 godina, da u uzrastu do 39 godina nismo imali nijedan smrtni slučaj, a da je u ovom momentu smrtnost u odnosu na ukupan broj zaraženih 2,64 odsto.

konferencija
Foto: Printskrin Telegraf/Live
Epidemiolog Predrag Kon ukazao je na to da današnji podaci pokazuju da kreće strmi uspon kada je reč o broju obolelih od Kovida 19, uz ocenu da se peta nedelja jasno najavila.

On je upozorio na to da je sada već sve pitanje zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca u državi  i toga da li će shvatiti da se nalazimo u krajnje ozbiljnoj situaciji.

Prema njegovim rečima, broj hospitalizovanih prelazi kapacitete i bili bismo u većem problemu da improvizovane bolnice nisu bile dobro pripremljene.

Kon je predočio i da je skoro polovina inficiranih virusom korona iz Beograda, i dodao da je u GAK “Narodni front” 46 zaposlenih pozitivno na koronavirus a da je 75 udaljeno sa posla iz predostrožnosti.

On je naveo da su svi pozitivni bili u kontaktu sa 150 osoba, koje su potpuno zdrave i pod posebnim nadzorom, i dodao da je ta bolnica našla način da radi isti posao radi sa manjim brojem ljudi.

Prema njegovim rečima, u bolnici u Ćupriji je četiri lekara i četiri tehničara pozitivno na koronavirus, uz još sedam lekara i tri tehničara koji su u kućnoj izolaciji.

Foto: Printskrin Telegraf/Live
Kisić Tepavčević je istakla da su svi oboleli zdravstveni radnici izolovani i većina njih je dobrog zdravstvenog stanja, napomenuvši da se očekuje da se uskoro vrate na posao i to nakon dva negativna testa na pomenuti virus.

Što se tiče obolevanja u zdravstvenim ustanovama, kada imamo tako veliki broj obolelih jasno je da su se desili određeni propusti u nekim momentima. Ali, najbitnije je da su svi oni kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa izolovani i da su njihovi kontakti pod zdravstvenim nadzrom, naglasila je ona.