Na Sajmu smešteni prvi pacijenti sa najlakšom kliničkom slikom

113
0
Beogradski sajam
Beogradski sajam, foto: Ministarstvo odbrane RS

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Berislav Vekić saopštio je danas da su trenutno u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu smeštena 33 pacijenta zaražena koronavirusom, svi sa najlakšom kliničkom slikom.

Vekić je u izjavi za Televiziju Prva rekao da je danas oko 13 sati počelo preuzimanje pacijenta pozitivnih na koronavirus iz KBC „Dragiša Mišović“, KBC Zemun i sa Pulmološkog centra KCS i njihovo smeštanje na Sajam.

Trenutno su u hali 1 smešteni pacijenti sa najlakšom kliničkom koji praktično čekaju kontrolne testove da u drugom, odnosno u trećem testu budu negativni, nakon čega idu kući u samoizolaciju i na dalji tretman, objasnio je on.

Vekić je dodao da nije bilo nikakvih problema prilikom premeštanja pacijenata, koji su iz iz svih krajeva Srbije, navodeći da je na Sajmu angažovano više od 10 lekara i 30 medicinskih sestara.

Nijedan pacijent nema temperaturu niti druge tegobe – stomačne ili respiratorne, precizirao je državni sekretar i objasnio da su oni tu radi daljeg praćenja i kako ne bi širili virus u krugu porodice, među komšijama i prijateljima.

On je ocenio da je ovo izuzetna stvar koju je Vlada uradila u cilju sprečavanja prenošenja infekcije, na predlog struke, i ukazao na to da će privremena bolnica na Sajmu omogućiti da se oslobode kapaciteti na Infektivnoj klinici, KBC „Dragiša Mišović“ i KBC „Zemun“ za teže pacijente.

Na Sajmu su zabranjene posete, omogućeni su svi higijenski uslovi i prateći sadržaji za vreme boravka, biblioteka i TV sala, animacije i igre, 24-časovna pokrivenost medicinskim osobljem, a objekat obezbeđuje Vojska, naglasio je Vekić.