Naslovna Društvo Obradović: Više od 100.000 građana za 36 časova iskazalo interesovanje za vakcinaciju

Obradović: Više od 100.000 građana za 36 časova iskazalo interesovanje za vakcinaciju

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović
Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, foto: Vlada RS

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović obišla je danas Kancelariju za IT i eUpravu, gde je proverila kako funkcioniše nova usluga na portalu eUprava, koja se odnosi na iskazivanje zainteresovanosti građana za vakcinisanje protiv COVID-19.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović upoznao je ministarku sa funkcionalnošću ove usluge, koja predstavlja prvi korak u organizovanju masovne vakcinacije stanovništva, u skladu sa planom imunizacije i prioritetima koje je propisao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović“ Batut.

Građani koji žele da iskažu zainteresovanost ne moraju biti registrovani korisnici portala eUprava, već je dovoljno da na adresi www.euprava.gov.rs popune upitnik, nakon čega dobijaju SMS i imejl potvrdu.

Kako za sebe, građani mogu da popune upitnik i za članove svojih porodica. Važno je znati da je moguće u svakom trenutku obrisati ili izmeniti iskazano interesovanje.

Od 14. januara sa radom će početi i kontakt centar preko koga će takođe biti moguće iskazati interesovanje za vakcinaciju telefonom.

Obradović se tom prilikom uverila u to da sistem funkcioniše, kao i da je moguće odabrati tip vakcine čiju je bezbednost, efikasnost i kvalitet potvrdila Agencija za lekove i medicinska sredstva, ili odabrati željenog proizvođača, čijom vakcinom građani žele da se vakcinišu.

Ministarka je navela da je za 36 časova više od 100.000 građana iskazalo interesovanje za vakcinaciju, od čega 30 odsto njih nije biralo tip vakcine kojom bi se vakcinisalo, a 8.000 je starije od 75 godina.

Prema njenim rečima, mogućnost da država u kratkom periodu elektronski komunicira sa građanima po pitanju vakcinacije pokazuje suštinski značaj eUprave i smisao reforme državne uprave.

Obradović je poručila da nas posle ove prijave čeka druga faza, odnosno realizacija vakcinacije, jer samo tako možemo dostići adekvatan stepen kolektivnog imuniteta i brže se vratiti životu kakav smo poznavali pre COVID-19 pandemije.

OSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar!
Molimo vas unesite vaše ime