Predstavljen projekat vredan 16,6 miliona evra za razvoj turizma u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju

135
0
Vučić - Sajam turizma Beograd
Foto: Turistička organizacija opštine Kladovo

U okviru 42. Mеđunarodnog sajma turizma u Beogradu, na štandu Donjeg Podunavlja, juče je svečano predstavljen projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji će u naredne tri godine sa 16,6 miliona evra podržati razvoj turizma u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju.

U fokusu projekta je osam opština i gradova – Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek. EU finansira projekat sa 15 miliona evra a nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra. Projekat sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Najveći iznos ovog projekta, 10 i po miliona evra, namenjen je infrastrukturnim radovima na objektima srpskog i svetskog kulturnog nasleđa na istoku Srbije.

Prvi srpski arheološki lokalitet i za sada jedini na listi Uneska, kasnoantička Carska palata „Feliks Romulijana“ kraj Zaječara, dobiće u okviru ovog projekta Centar za posetioce. U srednjovekovnoj tvrđavi „Fetislam“ kod Kladova biće revitalizovani devastirani delovi i obnovljena letnja pozornica, dok će jedinstveno naselje vinskih kuća „Rajačke pivnice“ dobiti vodu, kanalizaciju, osvetljenje i pešačke staze. 

Na svečanosti su govorili prеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić, šеf Dеlеgacijе Evropskе unijе u Srbiji Sеm Fabrici, zamenica ambasadora Nemačke Dorotea Gizelman i ministri Rasim Ljajić i Jadranka Joksimović.

Predsednik Srbije je ocenio da EU na pametan način ulaže novac u strateški razvoj i turističke potencijale, ali i dubinski i raznovrsno, kako bi Srbija mogla da privuče različite kategorije ljudi da dođu na istok naše zemlje. „Istok Srbije i Podunavlje su biseri Srbije, koje do danas nismo iskoristili“, rekao je Vučić.