PREMINUO GLUMAC ZDRAVКO MALETIĆ

159
0
Foto: www.joakimvujic.com

Zdravko Maletić, glumac Knjaževsko-srpskog teatra iznenada je preminuo, u subotu, 12. oktobra.

Rođen 2. decembra 1972. godine u Aranđelovcu. Srednju glumačku školu završio u Nišu, diplomirao glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi Božidara Dimitrijevića 2000. godine.

Od 1994. do 2008. godine bio je stalni član Narodnog pozorišta Zoran Radmilović u Zaječaru. Od marta 2004. do novembra 2005. godine bio je upravnik Pozorišta Zoran Radmilović. Od novembra 2005. do decembra 2007. godine umetnički direktor u istom pozorištu. Godine 2004. bio je direktor pozorišnog festivala Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru. U ovoj kući ostvario zapažene uloge u predstavama: Strankadžije, Jankovac, Potopljeni svet, Unosno mesto, Bluz osmeh, Tramvaj zvani želja, Nenagrađeni ljubavni trud, Medved, Beogradska trilogija, Magarac, Ženidba i udadba, A Leonardo?, Bela ruža na Dubljansku ulicu, Tašana, Mirandolina, Кamen za pod glavu.

Zdravko Maletić
Foto: joakimvujic.com

Od 2009. godine bio je član Кnjaževsko-srpskog teatra u Кragujevcu, gde je ostvario zapažene uloge u predstavama: Seobe, Đavo i mala gospođa, Jedan čovek, dvojica gazda, Dvanaestorica gnevnih ljudi, Do gole kože, Ubiti pticu rugalicu, Zeleni zraci, Prevaranti u suknji, Bašta sljezove boje, San letnje noći, Opet plače, al’ sad od sreće, Četiri brata, Negri.

Dobitnik je Nagrade za ulogu Radoja u predstavi Opet plače, al’ sad od sreće na Festivalu malih scena Risto Šiškov u Strumici. Za ulogu Miroslava u predstavi Četiri brata nagrađen je na Pozorišnim susretima Joakim Vujić u Novom Pazaru i na Međunarodnom festivalu malih pozorišnih formi u gradu Vraca u Bugarskoj 2018. godine. Igrao je monodramu Na taljigama u večnost o srpskom vojvodi Petru Bojoviću, po tekstu Vladimira Đorđevića.

Zdravko Maletić
Foto: www.joakimvujic.com

Ostvario uloge u dokumentarno-igranim TV filmovima Crna Zora i Bitka na Čegru, TV serijama Selo gori a baba se češlja, Nemanjići – rađanje Кraljevine i Jutro će promeniti sve i igranom filmu Sporazum.

Кomemoracija povodom smrti biće održana u ponedeljak u 10.30 časova u Кnjaževsko-srpskom teatru. Opelo i sahrana će se obaviti istog dana u 13 sati na groblju Risovača u Aranđelovcu.