Naslovna Društvo Protesti, suzavac, kamenice i konjica sinoć u Beogradu

Protesti, suzavac, kamenice i konjica sinoć u Beogradu

44
0
Demonstranti Skupština Srbije
Foto: M.Z.
Vreme čitanja:2 Minuta, 8 Sekundi

Više od 60 ljudi je povređeno, a 23 uhapšeno tokom i posle protesta zbog najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje korona virusa, saopštio je direktor policije Vladimir Rebić.

Među povređenima je najmanje 43 policajaca, a „imamo podatak o povređenih 17 demonstranata“, rekao je Rebić za RTS.

Dodao je da su „uhapšene 23 osobe zbog nereda“, zapaljeno pet policijskih vozila, a povređena su i tri konja.

Nešto posle dva ujutru, policija u opremi za razbijanje demonstracija, kao i konjička brigada, potisnula je i poslednje grupe demonstranata.

Demonstranti su se okupili u znak protesta protiv mera koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno uvođenja policijskog časa u Beogradu tokom narednog vikenda.

Iako je to bio povod za okupljanje, tokom protesta su mogle da se čuju parole i o „izdaji Kosova“, a tražila se ostavka Vučića.

U Hitnoj pomoći je za RTS rečeno da su svi povređeni smešteni na Vojno-medicinsku akademiju, bez više detalja o njihovom stanju.

Direktor policije Vladimir Rebić je u toku noći rekao da je „jedan broj lica zadržan na licu mesta i uhapšen“.

Rebić je za RTS dodao da su u toku konsultacije sa javnim tužiocem ima li elemenata prekršaja i krivičnog dela.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

Nevladina organizacija Beogradski centar za ljudska prava saopštila je da je podnela dve krivične prijave zbog „policijskog zlostavljanja“ i pozvao građane da se jave radi pružanja pravne pomoći.

Na snimcima televizije N1 vidi se kako nekoliko policajaca pendrecima bije dvojicu muškaraca koji sede na klupi.

Policija udara ljude koji sjede na klupici

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA: Vučićeva policija pendrecima je pretukla trojicu muškaraca koji su mirno sjedili na klupici. Ovo je teško gledati 😓

Gepostet von N1 Hrvatska am Dienstag, 7. Juli 2020

Na drugim snimcima se vidi kako policija u opremi za razbijanje demonstracija obara demonstrante na zemlju udarajući ih pendrecima.

Reporterka televizije N1 Jelena Zorić anketirala je učesnike protesta i ispred Skupštine Srbije zabeležila potresnu ispovest Petra Đurića, sina poznatog majdanpečkog umetnika Ljubiše Đurića, koji je preminuo od korone. On je, odgovarajući na njeno pitanje zašto ne odustaje od protesta, rekao da je tu zbog oca koji je preminuo u Zemunskoj bolnici jer nije bilo respiratora.

„Suzavac, bojeva municija, pendreci, sve protiv goloruke omladine. Ćale, ovo je zbog tebe, koji si umro a nije bilo respiratora, ćale, mnogo te volim. I za mog sina koji se rodio“, ispričao je mladić novinarki N1.

IZVORRTS/BBC/N1
Prethodni tekstPrognoza vremena za sredu 08. jul i naredne dane
Sledeći tekstLončar: Za 24 časa u bolnice primljeno 227 pacijenata sa upalom pluća